Landstinget: Vi lägger oss inte i läkemedelsval

Uppdaterad
Publicerad

I går berättade vi att Karolinska sjukhuset nekar döende prostatacancerpatienter ett nytt läkemedel som förlänger livet flera månader. I dag får sjukhusledningen stöd av landstingets ledning.

– Vi lägger oss inte i vilka val av mediciner sjukvården gör, säger Stig Nyman (KD), landstingsråd med ansvar för den palliativa vården, alltså vård när bot inte längre är möjlig.

Det handlar alltså om prostatacancer, den vanligaste cancern bland svenska män. 2010 drabbades nära 2.000 män i Stockholms län. 361 av dem dog.

Dödssjuka måste betala läkemedel själva

Nytt läkemedel

I våras kom läkemedlet Zytiga – ett stort framsteg för cancervården. Zytiga kan förlänga livet för patienter med spridd prostatacancer i flera månader utan några av de svåra biverkningar som det traditionella alternativet, cellgiftsbehandling, för med sig.

Men Zytiga är dyrt, en månads behandling kostar drygt 30.000 kronor. För dyrt, tycker Karonlinska sjukhuset, och får alltså full uppbackning av landstinget.

– Det här är inget mirakelmedel. Man måste se till helheten; ska vi betala det här måste vi ta resurser från andra delar av vården. Det är ju inte så att de här patienterna inte får vård, men de får en annan vård, säger Stig Nyman.

Betala själva

De stockholmare som vill ha Zytiga måste betala själva. Samtidigt är medicinen gratis vid nästan alla andra cancerkliniker i landet.

– Det förvånar mig, det är inte hälsoekonomiskt effektivt, säger Stig Nyberg, som menar att läkemedelsbolaget Janssen borde sänka priset.

I väntan på det kommer ett antal stockholmare att dö i prostatacancer, utan den förbättrade livskvalitet som läkemedlet kan ge i cancerns slutskede.

– De dör ju ändå, säger Stig Nyman.

ABC: Men de skulle ju ha kunnat få några månader till utan en rad svåra plågor?

-Det kan se så ut. Men om priset inte står i proportion till vad det ger så stödjer jag det här, säger Stig Nyman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödssjuka måste betala läkemedel själva

Mer i ämnet