Fem fällda i vodkabilsmålet

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms tingsrätt dömde i dag fem personer för langning, alla var inblandade i den så kallade vodkabilen.

De fem personerna är i åldrarna 19-23 år och döms för brott mot alkohollagen. De har haft en omfattande försäljning av vodka till tonåringar i Stockholmsområdet.

Tre personer har dömts till fängelse i två respektive två och ett halvt år, medan två personer har dömts till villkorlig dom och samhällstjänst.

Vodkabilen

Försäljningen har bedömts som grovt brott eftersom den enligt tingsrätten varit en yrkesmässig verksamhet som riktat sig mot ungdomar och som bedrivits i större omfattning.

Utblandad vodka

Ungdomarna har fått kontakt med vodkabilarna genom telefonnummer som varit vitt spridda, och sedan har alkoholen levererats till avtalade mötesplatser. Del av den sålda vodkan har varit utblandad teknisk sprit.

Tingsrätten har kommit fram till att de dömda har sålt åtminstone 3.600 liter vodka. Tingsrätten har beslagtagit inkomster från försäljningen som tre av de åtalade haft, och det rör sig om belopp mellan 75.000 och 300.000 kronor.

Andra brott räknas in

När rätten har bestämt strafflängderna har de dels utgått från den straffrabatt som personer under 21 år får, men också räknat in andra brott som de åtalade dömts för.

En 22-åring och en 23-åring får de längsta straffen – fängelse i två år och sex månader. 22-åringen var 21 år under större delen av den period då brotten begicks. Förutom olovlig alkoholförsäljning döms han för bedrägeri, våld mot tjänsteman, hot mot tjänsteman, olovlig körning och en trafikförseelse. 23-åringen döms, förutom för alkoholförsäljningen, även för två fall av narkotikabrott.

Ytterligare en 22-åring döms till två års fängelse, för olovlig försäljning och olovligt innehav. Han hade hunnit fylla 21 år då brotten begicks.

En 19-årig kvinna får med hänsyn till sin låga ålder 200 timmars samhällstjänst för olovlig alkoholförsäljning och narkotikabrott. Hade hon varit 21 år när brotten begicks hade hon i stället dömts till fängelse i ett år och fyra månader.

En 20-årig man får 75 timmars samhällstjänst för olovligt innehav av alkoholdrycker. Hade han varit 21 år när brotten begicks hade han dömts till fängelse i tre månader.

Åklagaren nöjd

Åklagare Petra Götell har ännu inte hunnit läsa hela domen. Men hon är nöjd.

– Tingsrätten har gått helt på min linje, säger hon till TT.

Det som skiljer rättens syn från Götells är att domarna räknat lite lägre när det gäller antalet flaskor sprit som gruppen sålt.

– Jag hade ju i min beräkning gjort ett ordentligt säkerhetsavdrag, och där har rätten gjort ytterligare ett säkerhetsavdrag. Men jag vet inte om det gör någon skillnad, säger Petra Götell.

Hon är säker på att flera av de dömda kommer att överklaga domen.

”Domen är felaktig”

Eric von Platen försvarar den 22-åring som dömdes till två års fängelse.

– Vi tycker att domen är felaktig. Vad jag förstår så har rätten delvis gått på åklagarens statistik och beräkningar och de anser vi är fel. Det är för stora mängder, säger von Platen.

– Vi kommer att läsa den här domen noga och överväga ett överklagande.

Advokat Christer Hansson försvarar 23-åringen som dömdes till fängelse i två år och sex månader.

– Jag vill vänta med att kommentera till dess att jag har tagit ordentlig del av domen. Och så vill jag prata med min klient.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vodkabilen

Mer i ämnet