default_caption

Lönsam langning fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Fem barndomsvänner åtalade

Klockan 13 i dag faller domarna i det så kallade Vodkabilsmålet. Fem personer i 20-årsåldern anklagas för att ha sålt enorma mängder sprit till ungdomar. Samtidigt slog polisen till mot ytterligare en vodkabil på Valborgsmässoafton. Hittills har två män i 20-års-åldern anhållits.

Det handlar om systematisk langning av enorma mängder smuggelsprit via sms. Citypolisens ungdomsrotel kunde avslöja den första så kallade vodkabilen efter en längre tids spaning. På polisens övervakningsfilm ser vi 20 ungdomar vänta på Vodkabilens leverans på Mäster Samuelsgatan i city en fredagkväll.

Vodkabilen

7.000 telefonummer

När langarna avslöjades i höstas hittade polisen ett omfattande kundregister med 7.000 telefonnummer till minderåriga. De yngsta bara 13 år gamla.

Åklagaren hävdar att de åtalade sålt närmare 5.000 liter sprit mellan juni och oktober förra året, då spaningen pågick. Fyra män drygt 20 år gamla, samt en 19-årig kvinna riskerar nu fängelsestraff.

De åtalade är alla barndomsvänner och bor fortfarande hemma. En av dem misstänks enbart för att ha förvarat den olagliga spriten. De andra ska ha tagit emot beställningar per telefon eller sms och sedan lämnat spriten på bestämda adresser.

En av dem åtalas också för kokaininnehav. 1.000 brukardoser hittades i hans bil.

Lönsam langning här för att stanna

Trots att tillgången på sprit tillfälligt minskat och polisen på valborhgsmässoafton slog till mot ytterligare en vodkabil har langningen från det rullande ”systembolaget” kommit för att stanna, tror Patrik Widell chef för Citypolisens ungdomsrotel:

– Det finns så mycket pengar att tjäna att den här langningen har kommit för att stanna. 

– Nu behöver vi fler tips på telefonnummer och bilar som används, uppmanar Patrik Widell vid Citypolisen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vodkabilen

Mer i ämnet