Utöbor hyr egen taxibåt

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten som pågått sedan i måndags tvingar skärgårdsborna att hitta på egna lösningar. På Utö är man helt avkapade och får göra gemensamma taxiresor.

Seko och Almega, parterna i konflikten som sedan i måndags drabbar färjetrafik i Stockholm och Göteborg, möttes på fredagen.

Konflikten har lamslagit färjetrafiken i Stockholms skärgård sedan i måndags, men inga lösningar har presenterats. I väntan på det tvingas skärgårdsborna ta till egna lösningar för att klara vardagen. Till Utö finns ingen fungerande kollektivtrafik nu. ABC träffade flera öbor som gemensamt har skramlat ihop till en taxibåt för att komma till och från jobbet.

Strejk i skärgårdstrafiken

– Jag åkte iland i måndags morse med båten, och sedan har jag inte kommit hem. Så nu längtar jag hem, säger Eva Pontén till ABC.

Ann Andersson har haft hjälp med barnvakt hos sin mamma, men på fredag eftermiddag lyckades hon få en bekant att skjutsa barnen till fastlandet.

– Jag har inte kunnat dagpendla till och från arbetet som jag tänkt. Nu fick vi ta hjälp av vänner och tigga skjuts, så att vi skulle få hem barnen till helgen, så att mamma får vila ut, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strejk i skärgårdstrafiken

Mer i ämnet