Skärgårdsstrejken är över

Uppdaterad
Publicerad

Både Seko och Almega svarade på måndagen ja till medlarnas senaste bud.

Strejken och lockouten i skärgårdstrafiken, som startade för en vecka sedan, är över. Avtalet som nu sluts är ett 36-månadersavtal och har en nivå på 6,8 procent.

Det nya budet innehåller inga förändringar. Däremot ska en arbetsgrupp tillsättas för att se över lönesystemet. Något som varit en stridsfråga.

Strejk i skärgårdstrafiken

– Avtalet innebär att vi har motat bort den förändring av tarifflönesystemet som Almega ville ha. I den mening har den här konflikten varit väldigt onödig eftersom Almega kunde ha svarat ja på det här redan för en vecka sedan, säger Valle Karlsson från fackförbundet Seko.

Arbetsgrupp avgörande

Stefan Koskinen, förbundsdirektör på Almega Tjänsteföretagen, skriver i ett pressmeddelande att ”i och med att vi fick en arbetsgrupp med ett mycket tydligare uppdrag och slipper betala retroaktiva lönehöjningar hamnar kostnaden för avtalet på en förvisso hög men ändå acceptabel nivå”.

Trafiken med Djurgårdsfärjan var igång igen sedan 17-tiden måndag kväll. Skärgårdstrafiken beräknas vara igång från och med tisdag morgon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strejk i skärgårdstrafiken

Mer i ämnet