Ny teknik som slår ut bilisternas radio så att förarna uppmärksammar räddningsfordonen ska nu testas i Stockholmsområdet. Foto: TT

Ambulans och brandkår vill ta över din bilradio

Uppdaterad
Publicerad

Att bilister inte uppmärksammar sirener under utryckning är ett problem för Stockholms ambulans och brandkår. Nu ska en ny teknik testas som slår ut bilisternas radio så att förarna uppmärksammar räddningsfordonen.

Tre räddningsfordon på Haningestationen kommer under våren att utrustas med teknik som bryter ordinarie radiosändningar hos bilister i samband med räddningsarbete. Systemen har tagits fram av studenter på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm.

– Vi ser det som ett bra verktyg. Ett är att göra bilister uppmärksamma, säger Bo Björklund som är teknisk ansvarig på Södertörns brandförsvar.

Stör ut radiosändningar

I storstäder med mycket trafik får räddningstjänsten stora problem under en utryckning. Men enligt Bo Björklund ska det nu, med den nya tekniken bli möjligt att störa ut radiosändningar i bilar 250 meter från utryckningsfordonet.

– Själva lådan är stor som en tändsticksask. Vi prövar det här nya systemet under våren och sen utvärderar vi det i höst, säger Bo Björklund.

Den nya tekniken har också uppmärksammats internationellt, både brittiska The Telegraph och Daily mail har skrivit om den nya tekniken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.