Polis på plats i Viksjö efter att en man skjutits till döds av polis. Foto: Björn Lockström

Man skjuten till döds av polis i Viksjö

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-årsåldern har skjutits till döds i Viksjö utanför Stockholm. Han uppges ha varit beväpnad när han mötte polisen.

Polisen betonar att man har väldigt få detaljer om händelsen, som inträffade strax före klockan 23.00 på torsdagen.

– Vi fick larm klockan 22.42 från Viksjö om att flera personer sett en man som de uppfattade bar på ett pistolliknande föremål, berättade Carina Skagerlind vid polisen i Stockholm för SVT Nyheter vid 23.00-tiden.

Oklart vad som hände

Flera patruller kallades till platsen, men vad som senare hände och varför det slutade med att mannen sköts av polisen är än så länge oklart.

– Han är allvarligt skadad och förd till sjukhus. Det är rörigt kring exakt vad som hänt och därför är jag inte helt klar över det i nuläget, sa Carina Skagerlind inledningsvis.

Klockan 01.25 meddelade polisen att mannen, som var i 40-årsåldern, dött av sina skador.

Ska ha varit hotfull

Polisen har inlett en förundersökning om grovt olaga hot eftersom mannen ska ha hotat en person innan polisen kom till platsen. Mannen ska även ha hotat poliserna.

Innebär hotet att han riktat ett vapen mot poliserna?

– Det är sådant som jag inte kan berätta eftersom det jag säger kan styra vad vittnena berättar för oss, säger Carina Skagerlind.

Polisen har spärrat av området och knackar dörr för att tala med vittnen.

Avdelningen för särskilda utredningar kommer att utreda polisens agerande i skjutningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.