En man som skulle genomgå en operation för att förlänga och förstora sin penis dog under ingreppet. Arkivbild. Foto: TT

Man skulle förstora sin penis – dog under ingreppet

Uppdaterad
Publicerad

En 30-årig man dog i samband med ett ingrepp som skulle förstora hans penis. Operationen utfördes på en privat plastikklinik i Stockholm. Nu har forskare analyserat vad som gick snett.

Det var 2015 som mannen gick till en plastikklinik i Stockholm för att förlänga och förstora omkretsen på sin penis. Förstoringen skulle ske genom injektioner och fett togs från mannens buk.

Men innan ingreppet var klart uppstod komplikationer. Injektionen träffade ett blodkärl i mannens penis och fettvävnad kom ut i mannens blodomlopp. När fettet nådde hjärta och lungor drabbades mannen av lungkollaps. Han fördes akut till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

– Fettklumpar fastnade i lungkärlen och orsakade hjärtstillestånd, säger Brita Zilg, rättsläkare på Rättsmedicinalverket.

Det första kända fallet

Dödsorsaken i det aktuella fallet har fastställts till fettemboli, vilket alltså innebär att fettvävnad hamnar i blodomloppet där den blockerar kärl i lungorna och/eller hjärtat.

Fettemboli är en känd, men ovanlig risk vid större fettransplantationer, som när man sprutar in fett i exempelvis bröst eller rumpa. Det här är det första kända fallet då en penisförstoring, där endast en liten mängd fett injiceras, lett till döden.

– Det har inte hänt vid en penisoperation tidigare vad man känner till. Det är egentligen ett litet och enkelt ingrepp. Det ovanliga var också att det var så små mängder som injicerades, säger Brita Zilg.

Dubbelt ingrepp kan ha orsakat dödsfallet

Fettemboli sker annars till exempel vid benfrakturer.

I en ny vetenskaplig artikel, publicerad i den vetenskapliga tidskriften Journal of Forensic Sciences, analyserar Brita Zilg och Petra Råsten-Almqvist varför det gick så fel med just detta ingrepp.

Enligt deras analys är orsaken antagligen att det gjordes två ingrepp – där penisen först förlängdes, och att den på grund av detta var försvagad när fettinjektionerna gjordes, de som även skulle göra penisen bredare.

”Viktigt att känna till riskerna”

– Det är risker vid alla typer av ingrepp och det är viktigt att fundera över om det är värt att ta riskerna, säger Brita Zilg.

Hon menar dock inte att något fel har begåtts av plastikkliniken.

– Nej, man gjorde inget fel vid ingreppet. Men det var väldigt olyckligt det som hände.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.