Migrationsverket söker information om Pakistan

Uppdaterad
Publicerad

Den 16-åriga flickan Kainat Syeda och hennes mamma som hotas av utvisning till Pakistan fortsätter att engagera, trots att Migrationsverket nu tillfälligtvis stoppat utvisningen som skulle ske i morgon lördag.

Migrationsverket har nu tagit kontakt med riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime, GAPF, som jobbar mot hedersvåld. Migrationsverket ville samla in information om hur situationen ser ut för ogifta kvinnor och flickor i Pakistan och om hoten om bortgifte, könsstympning och till och med hedersmord om de vägrar, bör tas på allvar.

Sara Mohammad, som är ordförande för GAPF och ingår i en extern referensgrupp, säger till ABC att hon blev både förvånad och glad över att Migrationsverket ville träffas omedelbart och diskutera frågorna.

Kainat hotas av utvisning

– Migrationsverket kände inte till att flickan och mamman båda hotas av bortgifte och hedersbrott om de vägrar gå med på släktens krav. Nu vill de skaffa sig mer kunskap om förhållandena i Pakistan, vilket bådar gott för familjens chanser att få stanna i Sverige, säger Sara Mohammad.

Den planerade demonstrationen klockan 17.00 i dag på Rinkebytorg blir av, trots det tillfälliga utvisningsstoppet, säger Leo Ahmed, som är ordförande för Vänsterpartiet i Kista.

Demonstrationen arrangeras av Vänsterpartiet, föreningen Streetgäris, Rädda Barnens Tjejforum och elever på Rinkebyskolan, där Kainat är elev.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kainat hotas av utvisning

Mer i ämnet