Utvisningen av Kainat Syeda stoppad

Uppdaterad
Publicerad

Den uppmärksammade utvisningen av en 16-årig pakistansk flicka, som påstås hotas av könsstympning och tvångsgifte, har stoppats av Migrationsverket, som menar att man inte haft kännedom om hoten om tvångsgifte och därför inte kunnat ta ställning till detta.

– Först kommer de att gifta bort mig. Om jag säger nej, dödar de mig. Det ser mörkt ut, helt mörkt. Jag har ingen framtid där, sa 16-åriga Kainat Syeda till ABC igår.

Som ABC berättade igår, har 16-åriga Kainat Syeda och hennes mamma bott i Sverige i drygt tre år. De kom hit när mamman gifte om sig med en svensk medborgare med pakistanskt ursprung. Men mannen hann inte adoptera Kainat innan han avled 2011. På lördag skulle Kainat och mamman utvisats till Pakistan, eftersom Migrationsverket ansåg att de saknade skäl att stanna. Men nu ändrar sig myndigheten.

Kainat hotas av utvisning

”Resan är stoppad”

– Resan är stoppad, den som var inplanerad, och nu vidtar arbetet med att titta på de nya omständigheterna och se om det finns lagligt stöd att bevilja tillstånd, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

Migrationsverket menar att man inte haft alla fakta på bordet från början. Att flickan och mamman hotas av tvångsgifte, könsstympning och till och med hedersmord om de vägrar att göra som familjens överhuvud i Pakistan vill, är helt nya uppgifter för myndigheten.

– Om det är så att man åberopar skäl som är kopplat till kön eller heder så ber vi dem precissera. Vi ber dem också förklara vad de skulle riskera vid ett återvändande. Vi är väldigt tydliga med våra frågeställningar.

Men du menar trots alla era frågor, att detta ändå inte kommit fram tidigare?

– Nej, det har inte kommit fram, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

Nu kan flickan och mamman alltså få sin sak omprövad och därmed möjlighet att få uppehållstillstånd i Sverige. Och idag tog advokat Elisabeth Fritz över som familjens juridiska ombud.

– Säger den här stackars flickan att hon riskerar att utsättas för barn- och tvångsäktenskap, kanske även andra hedersbrott, då måste vi ta henne på allvar. Då är det, menar jag, inte förenligt med svensk lag och barnkonventionen, att verkställa beslutet, det är direkt olämpligt, sa advokat Elisabeth Fritz till ABC igår.

ABC har sökt familjens före detta juridiska ombud, men han hälsar att eftersom han inte längre har hand om fallet, har han ingen kommentar. ABC rapporterade om 16-åriga Kainat Syeda i går, och fallet har uppmärksammats stort i sociala medier. En manifestation för henne är tänkt att äga rum på fredag i Rinkeby.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kainat hotas av utvisning

Mer i ämnet