Foto: SVT

Mobil klinik ska ge EU-medborgare vård

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska utsatta EU-medborgare i Stockholm och Uppsala län lättare få hjälp med sjukvård. Organisationen Läkare i världen startar en mobil vårdklinik.

Eliot Wieslander, generalsekreterare på Läkare i världen, låser upp den nya, mobila kliniken. Snart kommer den börja rulla i Stockholm och Uppsala, och målet är att nå papperslösa och de EU-medborgare som inte får subventionerad vård via landstingen.

– De flesta utsatta EU-medborgare som är i Sverige har ingen rätt till vård här överhuvudtaget. Även barn saknar möjlighet att få vård, och det är såklart inte okej, säger Eliot Wieslander.

Har det mest nödvändiga

Den mobila kliniken är inte stor, men den har det mest nödvändiga – ett litet rum med två sittplatser och ett lite större undersökningsrum med en brits.

– Här kan man få hjälp med enklare primärvård. Vi kan lägga om sår, vi kan göra provtagningar och vi kan göra enklare undersökningar. Man kan få hjälp med rådgivning – hur hittar jag rätt vård och vad har jag för rättigheter över huvud taget, och hur kommer jag till den vården? Och så kan man få stöd med enklare hälsosamtal, berättar Eliot Wieslander.

Drivs av volontärer

Fredag den 10 juni klockan 16-20 kommer man finnas på Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm. Sedan är det tänkt att kliniken till en början ska ha öppet åtminstone en dag i veckan i Stockholm och en dag i veckan i Uppsala.

Den mobila kliniken drivs helt av volontärer, och vården är gratis.

– Det är frivilliga tolkar, sjuksköterskor, läkare, barnmorskor, fysioterapeuter – det är fantastiska människor som ställer upp med sin tid, säger Eliot Wieslander.

SVT: Varför gör ni det här?

– Hälsa är en mänsklig rättighet och jag tycker att ett land som Sverige verkligen ska respektera de mänskliga rättigheterna på alla möjliga sätt, men hälsa är grundläggande för att människor ska kunna ta tillvara alla sina andra rättigheter, säger Eliot Wieslander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.