Mördad politikers änka får inte sörja i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Den mördade vänsterpartistiske politikern Abdirahim Hassans änka får inte komma till Sverige för att sörja med hans familj.

Husbypolitikern Abdirahim Hassan dödades i Mogadishu i Somalia för snart tre månader sedan. Hans änka Ayan Abdi, som bor i Somalia, vill komma till Sverige för att besöka sin makes familj och samtala och sörja tillsammans med dem, skriver Dagens Nyheter.

Men Migrationsverket avslår hennes ansökan om visum för att de tror att Ayan Abdi kommer att bilja stanna i Sverige, enligt tidningen.

Vänsterpartister i skottdrama i Somalia

– Enligt EU:s gemensamma viseringskodex som vi bedömer efter så tittar vi dels på syftet för besöket och på den så kallade återvändande­avsikten. Vi bedömer både situationen i landet och hur personens socioekonomiska situation ser ut, säger Nadia Yousri på Migrationsverket, som inte får kommentera Ayan Abdis ärende utan fullmakt, till tidningen.

Ayan Abdi säger dock att hon inte har för avsikt att stanna:

”För mig är det väldigt viktigt att återvända till Somalia efter min vistelse i Sverige. Hela min familj, alla mina släktingar samt vänner bor där och det är en trygghet jag inte vill lämna”, säger hon till DN.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vänsterpartister i skottdrama i Somalia

Mer i ämnet