Ny rättegång mot Calle Jonsson

Uppdaterad
Publicerad

Calle Jonsson från Vallentuna har kallats till ny rättegång i Grekland den 19 november, återigen misstänkt för mordförsök.

-Han har allt att vinna på att inte åka dit, säger advokat Leif Silbersky.

Jonsson blev riksbekant sedan han pekats ut som inblandad i en knivskärning på semesterön Kos 2001.

Calle Jonsson-fallet

Han satt då häktad i 200 dagar innan han släpptes mot borgen. Efter långdragna procedurer väcktes åtal för mordförsök mot honom 2003, men då vägrade Jonsson infinna sig.

Besvärligt bevisläge

Nya regler som resultat av rättssamarbetet i EU tvingade dock Jonsson till rättegång efter ett svenskt domstolsbeslut. I januari 2005 överlämnades han till grekiska myndigheter.

Han ställdes inför rätta och friades av en enhällig rätt i april 2005.

Då trodde så väl Jonsson som hans advokat Leif Silbersky att processen var över. Men besvärliga bevisfrågor kring Jonssons nedblodade tröja från den där kvällen på Kos levde vidare i de grekiska rättskorridorerna.

Kallas på nytt

I september i fjol tog den grekiska Högsta domstolen upp fallet på nytt, och beslutade i oktober att rättegången ska tas om. Och nu är alltså Jonsson kallad på nytt.

Advokat Silbersky tycker den nya processen är förvånande och upprörande.

-En enhällig domstol frikände honom, och åklagaren accepterade helt den domen, och överklagade inte. Och då ska man också ha i åtanke att två åklagare tidigare hade lagt ned åtalet. Det var den tredje åklagaren i raden som drev målet till domstol. Trots allt detta är han kallad till en ny förhandling, säger Silbersky till TT.

”Allt att vinna på att inte dyka upp”

Men det tycks långt från säkert att hans klient ska inställa sig till den här rättegången.

-Vi har ett problem. Inställer han sig frivilligt kan inte svenska myndigheter ställa krav på att han ska avtjäna ett eventuellt straff i Sverige. Men desavouerar han beslutet, och grekiska myndigheter begär honom utlämnad, kan ett sådant krav ställas. Han har allt att vinna på att inte hörsamma en begäran att inställa sig den 19 november, säger Silbersky.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Calle Jonsson-fallet

Mer i ämnet