Här är bostäderna ”kanske” till salu

Uppdaterad
Publicerad

Snart lanserar en ny sajt där bostäder ”kanske” är till salu. Lägenheterna ska inte ha något pris, utan köparen får själv värdera bostaden.

Trots att bopriserna bromsar in i Stockholm så beskrivs bostadsmarknaden fortfarande som sönderstressad. Många lägenheter hinner bara komma ut på bostadssajter som Hemnet, innan de försvinner igen.

– Det finns konsumenter som knappt hinner in i budgivningen innan bostaden är såld, eller försvinner innan visning, säger Ingrid Eiken, vd på Mäklarsamfundet.

Ny plattform för bostäder

Philip Marthinsen är en av fyra grundare till det nya mäklarföretaget Nooks. Deras egna erfarenheter, både som säljare och köpare, la grunden till företagsidén.

Tanken är att samla bostäder som kanske är till salu. Säljaren får sin lägenhet fotograferad och efter det publiceras den på bostadssajten. Men det behöver varken leda till visning eller affär. Sen är det fritt fram för köpare att lägga bud på sajten.

– Det här öppnar upp möjligheten för att testa. Det kommer någon som tycker att ditt hem är ett drömhem, och som också är beredd att betala för det. Då kan ni komma överens på ett mindre stressat sett att göra affär, säger Philip Marthinsen, medgrundare till Nooks.

Visningarna kommer vara privata och om det blir affär så betalar köparen mäklararvodet, säljaren betalar ingenting.

”Jag ser det här som en lugnare process”

Sajten är än så länge inte lanserad, det pågår fortfarande arbete med att fotografera lägenheter. Camilla Lund väntar tillökning och kan tänka sig att sälja framöver.

– Vi har blivit så vana med att det ska vara på ett visst sätt. Man går in i en överfull lägenhet och snubblar över tonvis med skor. Så var det när vi köpte lägenheten vi bor i idag. Jag ser det här som en lugnare process, säger hon.

Till skillnad från en traditionell mäklartjänst så ska inget utgångspris framgå på Nooks bostadssajt. Det är upp till köparen att bedöma vad lägenheten är värd.

Bostäder utan prissättning

Mäklarsamfundet välkomnar konkurrens, men ifrågasätter att man inte har någon prissättning. Det blir därmed omöjligt att veta om slutpriset är rimligt.

– Att langa ut någonting på nätet utan någon som helst fingervisning, det har jag inte sett någon annanstans. Den erfarenhet vi har i branschen säger motsatsen. Konsumenterna är otroligt intresserade av fackmannamässiga bedömningar, om man ska vara köpare på riktigt, säger Ingrid Eiken, vd på Mäklarsamfundet.

– Så fort spannet mellan utpris och slutpris ökar, så får vi på Mäklarsamfundet många samtal till vår kundombudsman, berättar hon.

Men på Nooks anser man att köparna är väl insatta i Stockholmsmarknaden.

– Det finns sajter som anger genomsnittliga kvadratmeterpriser och där man kan se vad slutpriserna hamnar på. Det är med hjälp av sådana tjänster som man ska bilda sig en uppfattning vad man tycker att någonting är värt, säger Philip Marthinsen.

I vår lanseras sajten och grundarna menar att många säljare redan har visat intresse.

– Det vi får se i vår när sajten lanseras är om köparna också kommer. Så på så sätt kan man kalla det här ett experiment, säger Philip Marthinsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.