Foto: Jessica Gow/TT

Nytt bud väntas från medlarna

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten mellan arbetsgivaren Almega och fackförbundet Sjöbefälsföreningen går vidare. Under fredagen eller helgen förväntas medlarna komma med ett nytt bud, om parterna inte lyckas komma överens så utökas strejken på tisdag.

Större delen av skärgårdstrafiken är uttagen i strejk och i helgen kan det bli mer kännbart för resenärerna.

– Det kan märkas mer i helgen efter man gått över från vinterturlista till vårturlista. Det innebär att det blir fler turer som ställs in eftersom vi i vanliga fall utökar trafiken under våren, säger Mats Jäderland, vd Sjöbefälsföreningen (SBF).

Strejken handlar om att tre avtal ska bli ett, dessutom vill SBF helt lämna den individuella lönesättningen som infördes 2014 och återgå till tarifflöner, något som arbetsgivaren så här långt inte har gått med på.

SVT Nyheter Stockholm: Vad händer om ni måste ha kvar individlöner?

– Vi har god förhandlingsvilja, men det är inte aktuellt, säger Mats Jäderland.

Nytt bud väntas snart

– Vi har träffat medlarna idag och nu på eftermiddagen ska medlarna träffa Almega. Vi kommer få ett nytt bud snart, säger han.

Om parterna inte kommer överens så utökas strejken den 26 april. Då tas ytterligare sju entreprenörer ut i strejk.

– Det handlar om entreprenörer som har använts av Strömmabolaget för strejkbryteri. De fartygen har ersatt de turer som vi strejkar i, säger Mats Jäderland.

Arbetsgivaren Almega menar dock att det inte handlar om strejkbryteri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.