Foto: SVT

Obehag i Kista efter dubbelmordet

Uppdaterad
Publicerad

På lågstadieskolan i Kista, precis intill platsen där två män i går kväll hittades så illa skottskadade att de senare avled, pågår i dag verksamheten som vanligt. De små barnen är för unga för att förstå vidden av vad som inträffat. Boende i området vittnar samtidigt om obehag efter det inträffade.

– Man har ju tänkt tanken att man kan gå förbi vid fel tillfälle, och vad händer då? säger förskoleläraren Sara Nyman.

Dagen efter att två unga män avlidit efter att hittats skjutna i en bil i Kista i norra Stockholm försöker invånarna i stadsdelen hantera vad som händer i deras hemkvarter.

”Fint område”

Ann-Mari Bergersen är på torsdagsmorgonen ute i området och rastar hunden Ellie.

Dubbelmordet i Kista

– Nej, jag är inte rädd. Det är ett fint område det här, att bo i, vara ute och gå i och så vidare.

Hon bor omkring hundra meter från platsen där bilen hittades. Hon hörde talas om händelsen genom nyheterna under morgonen.

– Jag har ju barnbarn i den där åldern, så jag blev lite förskräckt och fick ringa runt lite och höra att inget hade hänt.

”Måste hända något”

– Jag tycker att det är fruktansvärt. Det måste hända något. Polisen får ta i med hårdhandskarna på något sätt, säger Ann-Mari Bergesen.

Däremot har hon inga tankar på att lämna området, även om hon själv upplever att våldsdåden blivit vanligare.

– Inte ännu, men skulle det bli alltför dant så får man väl tänka på saken, men jag tror inte det.

”Jätteobehagligt”

Sara Nyman är förskolelärare som arbetar på en skola inte långt från platsen där männen hittades.

– Det är jätteobehagligt, säger hon till SVT Nyheter

Hon är chockad över att något sådant här kan hända i kvarteret. Brottsplatsen, där blod fläckar snön, ligger mitt i ett bostadsområde, och alldeles utanför en grundskola.

”De är så unga. Jag hade själv vägrat låta dem gå ut om jag hade haft barn i den åldern,” säger Sara Nyman, förskolelärare i området, som själv har en treåring hemma. Foto: Jonas Ohlin/SVT

Hade inte låtit egna barn gå ut

De två avlidna männen var båda i tjugoårsåldern.

– De är så unga. Jag hade själv vägrat låta dem gå ut om jag hade haft barn i den åldern, säger Sara Nyman, som själv har en treåring hemma.

På förskolan där hon arbetar är barnen samtidigt för unga för att riktigt förstå vad som händer.

– Nej, de är för små, men det finns ett barn på förskolan vars pappa blev knivhuggen tidigare.

– Många på förskolan har äldre syskon och de pratar ju om det här, tillägger hon.

”Kan ju hända att man är ute då”

Själv försöker hon intala sig att det som sker berör andra än henne, men tanken att något skulle kunna hända är ständigt närvarande.

– Man hoppas ju att den här risken är liten, men man har ju tänkt tanken att man kan gå förbi vid fel tillfälle, och vad händer då?, säger Sara Nyman.

– Det här hände ju vid kl 22, det är ju inte jättesent. Det kan ju hända att man är ute vid den tiden.

”Vi är inte den undre världen”

Vid platsen finns också en annan kvinna som står och blickar mot blodfläcken. Hon bor 100 meter från där bilen hittades.

Hon vill inte uppge sitt namn, men berättar att hon har två barn, åtta och tio år gamla. Trots flera dåd i området har hon inga planer på att flytta.

– Jag säger till mina barn: Ni ska inte vara oroliga för vi är inte den undre världen, säger hon.

Skolan öppet som vanligt

Grundskolan som ligger precis intill huserar förskola upp till årskurs tre. I dag pågår verksamheten som vanligt. Även här är barnen lite för unga för att förstå precis vad som har hänt.

– Om någon frågar så säger vi att det här tar polisen hand om, säger Gunilla Lindström, tillförordnad biträdande rektor på skolan.

– Det är viktigt att det inte blir några spekulationer.

”Det första jag tänkte var att jag måste ge mig av till skolan för att skapa lugn bara genom att finnas där,” säger Gunilla Lindström, tillförordnad biträdande rektor på skolan precis intill platsen där bilen hittades. Foto: Jonas Ohlin/SVT

Upprörd över antalet skjutningar

Hon förstod vad som skett först under torsdagsmorgonen, när hon nåddes av nyheten om ett dåd på gatan som löper förbi hennes skola.

– Det första jag tänkte var att jag måste ge mig av till skolan för att skapa lugn bara genom att finnas där, säger Gunilla Lindström.

Hur reagerar du själv på det som har skett?

– Personligen blir jag ju upprörd över att det är så många skjutningar, säger hon.

– Det är klart att det är tråkigt, men polisen får ta hand om det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Kista

Mer i ämnet