Oklart när trafiken på Roslagsbanan öppnar

Uppdaterad
Publicerad

Sju veckor efter att trafiken skulle varit på gång på Roslagsbanans gren mot Österskär vet SL fortfarande inte exakt när tågen verkligen rullar igen på sträckan.

Resenärerna kommer i en strid ström från Roslagsbanans perrong och går mot ersättningsbussarna som står uppställda vid Täby galopps parkering. Efter att ha varit avstängd för spårarbeten skulle Roslagsbanans sträcka från Galoppfältet i Täby till Österskär ha varit igång igen i mitten av augusti. Starten sköts upp till den 8 september, men sju veckor efter det ursprungliga startdatumet går fortfarande inga tåg. Istället är det ersättningsbussar som gäller.

– Jag har väntat länge på att tågen ska börja gå igen. Jag har tagit ersättningsbuss sedan i april, eller något. Det har blivit för mycket. Seriöst, SL, ni borde fixa det, säger Rasmus Anton Pihelgas.

Roslagsbanan

Som ABC tidigare rapporterat om så är själva arbetet på sträckan klart. Att trafiken fortfarande ändå inte är igång beror på att SL inte kunnat få fram tillräcklig med dokumentation kring det nya signalsystemet, och innan man fått det kan Transportstyrelsen inte ge något trafiktillstånd.

”Vi har misslyckats”

Mats Sladö är på väg in i en av ersättningsbussarna.

– Om det är så att man inte har ordning på dokumentationen av det som krävs för att man ska få starta tågtrafiken igen så är det naturligtvis jättedåligt, och någon måste ju vara ansvarig för att det blivit så. Och man borde informera allmänheten bättre om varför trafiken inte går. Det är väldigt dålig information, generellt sett, säger Mats Sladö.

Anders Lindström är vd på SL och chef för trafikförvaltningen på Stockholms läns landsting.

– Vi har helt enkelt misslyckats i våra förberedelser. Vi har installerat ett nytt signalsystem med ny teknik, och självklart skulle vi förutsett behovet av material och dokument från Transportstyrelsens sida, men det har vi inte gjort. Därför har dessa underlag upprättats alldeles för sent, och det är något jag beklagar för alla trafikanter, för så ska det inte vara, säger Anders Lindström.

Ska lämna allt underlag den här veckan

Den försenade starten och behovet av ersättningsbussar kostar SL ungefär en miljon kronor i veckan. Och fortfarande vet man inte exakt när tågtrafiken är igång igen. Men den här veckan ska trafikförvaltningen ha lämnat allt underlag till Transportstyrelsen.

– Är Transportstyrelsen nöjda med det underlaget så hoppas vi kunna komma till ett snart beslut om att starta upp tågtrafiken. Men jag vill inte säga något datum, av respekt för resenären. Vi har redan sagt två datum och de har blivit fel. Men vi gör allt vi kan för att starta trafiken så snart som möjligt, säger Anders Lindström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Roslagsbanan

Mer i ämnet