Bilden visar Törnskogens naturreservat men inte olycksplatsen. Foto: Sollentuna kommun

Olyckan skedde mitt i skogen

Publicerad

Den tragiska olyckan där en kvinna dog efter att ha fått ett klippblock över sig skedde inte längs med någon stig eller led i Törnskogens naturreservat, utan mitt i naturreservatet utanför arrangerade stigar.

Det var i söndags som en kvinna i 30-årsåldern tillsammans med en man var ute i Törnskogens naturreservat i Sollentuna när hon förolyckades i en tragisk olycka. Hon skulle ta sig förbi ett stenigt område och fick ett klippblock över sig, trots räddningsinsats dog hon på platsen.

Sollentuna kommun har flera vandringsleder i naturreservatet och det finns också flera stigar, men olyckan skedde utanför stigområdet, säger man på kommunen som under dagen haft personal på plats.

– Vi har hittat platsen och det är utanför ledområdet och inte på en stig. Den har skett i en liten bergsbrant, som en liten ravin, i en sprickbildning, säger Manfred Holmelin, förvaltningschef på trafik- och fastighetskontoret på Sollentuna kommun.

Kuperat vildmarksområde

Kommunen har uppsikt och tillsyn över lederna men inte i själva naturområdet, och olyckan skedde enligt Manfred Holmelin nästan mitt i naturreservatet. Törnskogen beskrivs på kommunens hemsida som vildmark.

– Det här är ett väldigt kuperat område, naturen har den karaktären, lite vildmarkskaraktär.

För att försöka undvika framtida olyckor diskuterar man nu på kommunen nytt informationsmaterial om naturreservatet, där man ska trycka på vad det innebär att besöka naturen.

– Naturreservat är ju till för att ge naturupplevelser på olika sätt, därför anlägger vi leder och rastplatser för att det ska vara enklare att ta sig ut i naturen. Utanför det är det inte arrangerat på något vis, naturen är inte arrangerad.

Kommunen har aldrig varit med om en liknande olycka förut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.