Den minst två decimeter långa abborren som dunkade polisen Anette Manninen i ryggen. Foto: Anette Manninen

Polis attackerades av en flygande fisk

Uppdaterad
Publicerad

Under statsbesöket av Chiles president fick polisassistenten Anette Manninen uppleva en mycket ovanlig händelse under arbetspasset. Hon blev träffad av en abborre från ovan.  

– Säkerhetsmässigt blev man ju orolig när man tror att folk kastar saker på en, berättar polisassistenten Anette Manninen från Norrmalmspolisen som under tisdagen fick uppleva ett minst sagt ovanligt arbetspass.  

Under tisdagen åkte Chiles president kortege genom Stockholms innerstad och ett flertal poliser arbetade med kommendering under statsbesöket. En av dessa poliser var Anette Manninen. Hon befann sig tillsammans med en kollega vid utkanten av Kungsträdgården vid Strömsbron när det ovanliga hände.  

– Vi höll helt enkelt koll på folk efter att kortegen hade passerat, står och pratar med lite allmänhet, då känner jag helt plötsligt en dunk i ryggen. Min första tanke var att det var en kompis, så jag vänder mig om men ingen är där. Men jag tittade bakåt och ser då att det ligger en fisk och sprattlar där bakom mig. Min första tanke var om någon hade kastat den, jag och min kollega började kolla runt och då kom det fram några som hade stått längre bort och skrattade, berättar Anette Manninen. 

En flygande fisk, men ingen flygfisk

Det visade sig att en fågel hade fångat en fisk i strömmen intill och sedan tappat sitt byte från luften och ner på Anette Manninen. Fisken som visade sig vara minst två decimeter lång abborre och vägde en hel del för Anette fick ett märke som bevis.  

– Den var ganska stor eftersom det var en rejäl smäll, den måste nog ha varit en bra bit upp i luften också när den föll för jag kände verkligen smällen. När jag skulle klä av mig mina arbetskläder efter passet så var det ett rött märke där, men det finns inte kvar idag. 

Historien fick också ett lyckligt slut, abborren släpptes tillbaka ner i strömmen och slapp bli både fågelmat för dagen och fiskmos av fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.