Den turkiska föreningen ska ha en gemensam manifestation med kurdiska föreningen i Botkyrka mot våldet, på lördag Foto: SVT/Lisa Liljefors

Säpo deltar i utredningen om explosionen i Fittja

Uppdaterad
Publicerad

Polisen ser en risk för att våldet trappas upp mellan kurdiska och turkiska fraktioner i Sverige, efter nattens explosion i en turkisk föreningslokal utanför Stockholm. Polisen bevakar vissa adresser med en förhöjd hotbild.

Ismael Zengin, ordförande för Botkyrka turkiska kulturförening, röjer bland det som går att rädda efter sprängladdningen som kastades in genom fönstret. Explosionen fick väggarna till kontorsrummet att tryckas ut.

– Folk skrek överallt, ambulanser och brandkår, det går inte att beskriva, det var ungefär som när man ser krig på tv. Jag trodde att det var personer inne i lokalen, men när dykarna gått in och inte hittat någon kunde vi andas ut, säger han.

”Vill splittra oss”

Polisen rubricerar explosionen som allmänfarlig ödeläggelse. Polisen har gjort en brottsplatsundersökning, knackat dörr i området för att höra eventuella vittnen och undersöker om misstänkta gärningsman kan ha fångats av någon övervakningskamera.

Ismael Zengin säger att personerna som ligger bakom attacken försöker slå sönder det starka band som finns mellan turkar och kurder i norra Botkyrka.

– Det här handlar om yttre krafter som vill splittra oss, för att trappa upp problematiken.

Under intervjun får Ismael Zengin ett telefonsamtal från turkiska utrikesdepartementet i Ankara:

– De frågade vad de kunde göra, men jag svarade att de inte kunde göra något.

Gemensam manifestation mot våldet

SVT Nyheters team på plats i Fittja har även pratat med Haidar Bairaktar som är ordförande för Anatoliens kurdiska kulturförening i Botkyrka. Även han är orolig efter nattens sprängning.

– Vi är väldigt orolig inom kurdiska föreningen att något liknande ska hända oss. Men vi ska ha en manifestation tillsammans med turkiska föreningen mot våldet, på lördag, säger han till SVT.

Under lördagen passerade en prokurdisk demonstration adressen och i samband med demonstrationen skottskadades en man.

– Det uppstod konfrontation som rubriceras som våldsamt upplopp, och sen kom skjutningen senare på dagen, säger Lars Byström.

En man som satt i en minibuss draperad med prokurdiska flaggor skottskadades svårt. Enligt polisen är hans skadeläge fortfarande ”väldigt allvarligt”. Polisen har ännu inte identifierat den misstänkte skytten som försvann från platsen i en bil. Inte heller bilen har hittats.

Särskild händelse

Förundersökningarna kring explosionen och det våldsamma upploppet leds av kriminalinspektör Christer Axling.

– Det är en särskild händelse och man kommer att jobba med de här tre ärendena samtidigt för att se eventuella sammanhang, säger han till TT.

Att det våldsamma upploppet, skjutningen och explosionen vid föreningslokalen i Fittja klassas som en särskild händelse gör att polisen kan kraftsamla.

– Vi har en operativ möjlighet att vi kan lyfta personal från olika ställen för att kraftsamla på ett särskilt område, i det här fallet de tre utredningarna, säger Christer Axling.

Säpo deltar i utredningen

Enligt Lars Byström finns det en risk för fler attentat.

– Vi vidtar åtgärder för att det inte ska hända något liknande. Vi har personal uttagen sedan tidigare i och med en förhöjd hotbild.

Bevakar ni vissa adresser?

– Ja, vi har vidtagit sådana åtgärder vad gäller bevakning och tillsyn.

Säpo deltar nu i utredningen om skjutningen och sprängningen vid en turkisk förenings lokal i södra Stockholm.

– Vi samverkar med polisen, bistår med vår expertis och lämnar information, säger Fredrik Milder, pressekreterare vid Säpo, till TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.