Foto: SVT/Arkiv

Politiskt kaos i Sigtuna

Uppdaterad
Publicerad

Kommunfullmäktiges ordförande i Sigtuna ställer in kommunfullmäktiges möte den 26 maj – anledningen är att 13 ärenden har bordlagts.

Under kommunstyrelsens sammanträde den 16 maj bordlades samtliga ärenden som skulle vidare till kommunfullmäktige. Nu måste ärendena på nytt tas upp av kommunstyrelsen innan de kan beslutas i fullmäktige, och nästa kommunstyrelsemöte är planerat till juni månad.

Kommunfullmäktiges ordförande Gun Eriksson (S) säger till UNT att ett dyrt möte inte motiveras när viktiga ärenden inte kan behandlas.  

Politiskt kaos i Sigtuna

Oppositionen kritisk till beslutet

Det är bara vissa motioner som skulle kunna ha behandlats vid det nu inställda mötet.

– Att kalla motioner från oppositionen för icke viktiga ärenden för kommuninvånarna är ett direkt hån mot demokratin och det jobb oppositionspartierna gör för att föra fram sin politik, säger Olov Holst (M) till UNT. 

Sigtuna Kommun styrs av en politisk koalition bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna. Men samarbetet mellan partierna har länge varit ansträngt och i april valde Miljöpartiet att lämna samarbetet med Socialdemokraterna och Liberalerna. 

”Intriger går före sakpolitiska frågor”

I april skrev Miljöpartiet i ett pressmeddelande: ”Den bristande samarbetsförmågan leder till en ohållbar arbetssituation där fokus och energi går till helt fel saker. Personrelationer och intriger går före sakpolitiska frågor. Viktiga ärenden och frågor tas aldrig upp och nödvändiga satsningar på den kommunala kärnverksamheten och miljön blir aldrig av.” 

Oppositionsrådet Olov Holst (M) tror att den verkliga orsaken till att kommunfullmäktigemötet ställs in är en svag politik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politiskt kaos i Sigtuna

Mer i ämnet