Tunga Sigtunapolitiker går inte på fullmäktigemöten

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska situationen i Sigtuna är turbulent, det berättade vi om igår. I dag kan vi avslöja att den socialdemokratiska gruppen har allvarliga samarbetsproblem, åtminstone om vi ska tro två tunga S-politiker som inte längre samarbetar med sin partigrupp.

De två socialdemokratiska profilpolitikerna Anna Johansson och Lola Svensson vägrar sedan två år tillbaka att inta sina platser i kommunfullmäktiges mötesrum. Därmed sätter de ljuset på motsättningar bland Sigtunas socialdemokrater.

– Det handlar om mobbning och trakasserier. Jag är orättvist behandlad och det finns ledande företrädare som har ägnat sig åt att sprida lögner och utfrysning, säger Anna Johansson, ersättare i kommunfullmäktige.

Politiskt kaos i Sigtuna

Har du övervägt att avgå helt och släppa in en annan, ordinarie ledamot?

– Det har jag gjort, men inte som det är i dag.

Gruppledare delar inte bilden

Gruppledaren för Socialdemokraterna i Sigtuna, Marie Axelsson, säger sig inte ha fått signaler om vare sig mobbning eller trakasserier. Tvärtom har gruppen bra möten, menar hon.

– Den spricka de eventuellt upplever är på grund av att de inte deltar. Jag vill fortfarande få till en dialog för att reda ut var problemet ligger. Jag kommer att fortsätta kalla till möten, precis som vanligt, säger Marie Axelsson.

Besvikna Sigtunabor

Lola Svensson, ledamot i kommunfullmäktige, berättar att hennes frånvaro lett till att hon fått besvikna reaktioner från andra Sigtunabor.

– Naturligtvis är det många som är besvikna, eftersom jag är ett ganska välkänt namn. Men det är också väldigt många som förstår, när de vet bakgrunden, varför jag inte går på kommunfullmäktige.

Kan inte avsättas

Vad innebär det då för demokratin när förtroendevalda både vägrar att fullfölja sina uppgifter och avgå? Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, tror inte att situationen i Sigtuna gör någon stor skada ur demokratisk synvinkel.

– I moralisk mening så betyder det att de kandidater som gått till val för ett parti inte fullgör sitt uppdrag som de har lovat att göra.

Kan man avsätta en politiker av det här skälet?

– Nej, när man är invald i en församling, då har man ett personligt mandat. Då sitter man där till nästa val.

Får inget arvode

När Anna Johansson och Lola Svensson uteblir från kommunfullmäktige sätter sig inkallade ersättare i deras stolar, så omröstningarna påverkas inte.

De får heller inget arvode när de uteblir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politiskt kaos i Sigtuna

Mer i ämnet