Praktiska överklagar skolstängning

Uppdaterad
Publicerad

Gymnasieskolan Praktiska Tumba överklagar Skolinspektionens beslut att stänga skolan.

Myndigheten återkallade tillståndet med motiveringen att skolan inte åtgärdat allvarliga brister i undervisningen, trots tidigare kritik.

Skolhuvudmannen Praktiska Sverige AB överklagar till förvaltningsrätten i Stockholm och begär samtidigt inhibition, det vill säga att skolan ska få behålla tillståndet till dess saken är prövad.

Praktiska Tumba stängs

Praktiska Sverige AB skriver i överklagandet att Skolinspektionens beslut för det första saknar grund och för det andra inte står i proportion till den skada det har för eleverna och skolan. Enligt Praktiska har beslutet skapat stor otrygghet för de drygt 100 eleverna, varav många har haft stora svårigheter i grundskolan.

Elever ”icke önskvärda”

Praktiska skriver att många av eleverna har sökt och blivit nekade plats på andra gymnasieskolor, ”dels på grund av att skolorna är fulla, dels på grund av att de saknar behörighet, men också på grund av att vissa skolor ser vissa av eleverna som icke önskvärda”.

Praktiska har tidigare sagt att eleverna skulle garanteras plats på andra skolor inom bolaget. De elever som önskat gå till någon helt annan skola skulle ledningen hjälpa med detta.

– Vi försöker skadebegränsa så eleverna inte blir alltför lidande, sade skolans rektor Johan Segerfeldt den 18 oktober.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Praktiska Tumba stängs

Mer i ämnet