Foto: Eleven Ibrahim.

Protest mot nedläggningen av Praktiska Tumba

Uppdaterad
Publicerad

Elever och personal på gymnasiekolan Praktiska Tumba, som stängdes i går, befinner sig just nu vid Skolinspektionens lokaler på Sveavägen för att protestera.

Det var hetsig stämning bland eleverna, och de ABC pratade med var mycket uppretade över Skolinspektionens beslut. Ingen framförde någon kritik mot skolledningen.

Flera elever ABC har talat med har redan fått klart med nya skolor, men vill ändå att Skolinspektionen ska ändra sitt beslut.

Praktiska Tumba stängs

Ibrahim går i årskurs tre på Praktiska Tumba, och vet inte var han ska ta vägen nu.

– Det är fördjävligt. Det har varit lite problem tidigare, men nu har man åtgärdat det mesta, och det går framåt. Att stänga skolan nu är fel sätt, säger han till SVT på plats.

Bedrövad rektor

Enligt skolans rektor Johan Segerfeldt är det sammanlagt omkring 50 elever, lärare och skolpersonal som deltar i protesten. Han är bedrövad efter att skolan har stängts, och är på väg in till Skolinspektionen med en protestlista.

– Eleverna har berövats sin utbildningsplats mitt under terminen, säger han.

Johan Segerfeldt tog över som rektor i maj, och har sedan dess arbetat hårt med att rätta till det som Skolinspektionen har anmärkt på.

– Vi har lagt ner miljonbelopp och oerhört mycket arbete. Vi är på väg att bygga en riktigt trygg och bra skola där vi når målen. Men det görs inte över en natt.

”Får äntligen stöd”

Johan Segerfeldt säger att den kritik skolan fick i juni var berättigad, men tycker att Skolinspektionens slutsats att stänga skolan nu är fel.

– Alla elever vill ha kvar skolan. De känner att de äntligen får stöd efter en bitvis stökig tillvaro i grundskolan. Skolinspektionen slår nu undan benen för det.

Delegation togs emot

Alla elever och skolpersonal fick inte att komma in på Skolinspektionen, men en liten delegation togs emot för att komma in och tala med representanter för myndigheten.

Under förmiddagen har skolans ledning hållit krismöte. Eleverna har fått hjälp av skola och yrkesvägledning att hitta andra utbildningar. Framförallt har de fått plats vid motsvarande utbildningar på andra gymnasier inom koncernen Praktiska Sverige AB. Ansvaret för att eleverna får en utbildningsplats är elevernas hemkommuner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Praktiska Tumba stängs

Mer i ämnet