Pride hoppas på plus

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen invigs året pridefestival och efter flera års ekonomisk berg-och dalbana hoppas arrangörerna på att få ordning på ekonomin genom bland annat billigare biljetter och försäljningsrekord.

Det har minst sagt gått både upp och ner för Stockholm Pride de senaste åren. Efter ett försök att slopa inträdesavgiften hotades man 2011 av konkurs och ett tjugotal ärenden hamnade hos Kronofogden. Sedan dess har avgiften återinförts, och trots fjolårets förlust på nästan tre miljoner kronor förväntar man sig i år att gå plus.

– Vi har jobbar hårt för att ta igen förra årets underskott och nu verkar det som att det bär. Förhoppningsvis gör vi vinst om det fortsätter se ut som idag, säger Sandra Ehne, ordförande för Stockholm Pride.

ABC: Med hur mycket?

– Det vet jag inte än. Det är lite läskigt med stora arrangemang, vi omsätter väldigt mycket pengar under kort tid.

Totalt omsätter festivalen 13 miljoner kronor varje år. I år har biljettpriset sänkts med ungefär 30 procent, och en biljett för hela veckan ligger på drygt 800 kronor. En sänkning som verkar vara välkommen bland besökarna.

– Förra året kände jag att jag inte hade råd, för då kostade det över tusenlappen. Många som till exempel är studenter har inte råd med en tusenlapp. Nu känns det som att alla är inkluderande, att man får vara med, säger Carolina Mohringe Gustafsson, festivalbesökare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.