Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Indragningen på hyrpersonal har lett till mer stress för de anställda på Södersjukhuset, menar Vårdförbundet. Foto: Meli Petersson Ellafi / BILDBYRÅN

Region Stockholm har minskat kostnader för hyrpersonal med halv miljard

Publicerad

Kostnaderna för hyrpersonal inom Region Stockholm har minskat med en halv miljard kronor sedan regionen började dra in på inhyrd personal för ungefär ett år sedan. Men Vårdförbundet menar att det gått ut över personalens arbetsmiljö.

– Vi har fått jobba mer, vi ser en klart ökad stress och belastning, säger Charlotta Dickman, sjuksköterska och fackligt förtroendevald för vårdförbundet på Södersjukhuset.

Sedan regionen började dra in på hyrpersonal har kostnaderna minskat och från maj 2023 till mars 2024 har antalet timmar med hyrd personal halverats. Något personalregionrådet är nöjd med.

– Det har lett till en ökning av fast personal med över 200 läkare och 300 sjuksköterskor och barnmorskor, säger Robert Johansson (S).

Målet är nu att en procent av regionens personalkostnader ska gå till hyrpersonal.

– När det var som värst var det närmare fyra procent och i dag ligger vi strax under två procent, säger Robert Johansson (S).

Stress och övertid

Men det har varit en tuff tid för vårdförbundets medlemmar.

– Man går oftare underbemannad nu, det ökar stress och risk för att fler blir sjukskrivna, säger Charlotta Dickman, sjuksköterska och fackligt förtroendevald vid Södersjukhuset.

Hon lyfter även att kostnaden för övertid ökat.

– Södersjukhuset betalade övertid motsvarande 37 tjänster förra året, det har de inte räknat med, säger hon.

Det som behövs för att komma till bukt med den stressiga arbetsmiljön är enligt Charlotta Dickman bättre bemanningsmål.

– Det krävs en mycket bättre löneutveckling och kortare veckoarbetstid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.