Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om farhågorna inför flytten till Vårbergsskolan och hur skolan försökt se till att barnen stannar på skolgården istället för att gå till centrum. Foto: Annizeth Åberg/SVT

Rektorn om flytten från Bredäng till Vårbergsskolan: ”Fanns en oro”

Publicerad

Efter att Slättgårdsskolan i Bredäng brann ner 2020 fick verksamheten nya temporära lokaler. Flytten till Vårbergsskolan möttes av oro och än i dag får personalen frågor om tryggheten. Men rektor Stefan Eriksson menar att frågan krympt.

Eleverna på Slättgårdsskolan i Bredäng i södra Stockholm har evakuerats till Vårbergsskolan i olika omgångar. Först var det klass F-4 som fick flytta och nu är det klass 5-9 som håller till i lokalerna.

– Vi har hört ett antal föräldrar säga ”vi var oroliga i början men det är vi inte nu”. Och det baseras på tiden som har varit och det är den tiden vi kan uttala oss om, säger Stefan Eriksson som är rektor på Slättgårsskolan.

Men under de år som Slättgårdsskolan haft undervisning i Vårbergsskolans lokaler har det varit allmänt lugnt. Att det i Vårbergs centrum finns en öppen drogscen och gängkriminella, som skulle kunna närma sig försöka rekrytera elever, är inget som man kan blunda för enligt rektorn.

– Det är naivt att tro att det inte skulle kunna ske och då måste vi som skola vara på tårna och göra allt vi kan för att det inte ska hända.

Flytten har dock inte bidragit till ett minskat söktryck till skolan, tvärtom ser man ett ökat söktryck i både Bredäng och Vårberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.