Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om oron över att Söderholmsskolans elever ska evakueras till Vårbergsskolan – och skolborgarråd Emilia Bjuggrens (S) svar på kritiken från föräldrarna. Foto: Moa Bergman/SVT

Skolflytt i Vårberg väcker oro hos föräldrar

Uppdaterad
Publicerad

Från början skulle Söderholmsskolan renoveras och byggas ut. Men efter flera år av planering och nya befolkningsprognoser har beslutet ändrats. Skolbarnen ska istället flyttas till Vårbergsskolan som ligger bredvid en öppen drogscen.

– Det känns mindre tryggt med tanke på att det är nära centrum, säger Mika i årskurs 3.

När bostadsbyggandet i Vårberg i södra Stockholm drar igång är det inte säkert för barnen att vara kvar i lokalerna och därför evakueras eleverna till Vårbergsskolan från årsskiftet.

Om eleverna sedan får flytta tillbaka till Söderholmsskolan och skolgården är oklart tycker föräldrarna, eftersom det inte finns en plan på hur flytten tillbaka ska gå till. Dessutom ska flera av Söderholmsskolans tillfälliga lokaler rivas.

– Det finns inget beslut över Söderholmsskolans framtid och det skapar enorm oro, säger föräldern Hana Al-Khamri.

Föräldrarna protesterar mot beslutet som de menar kommer ha en negativ inverkan för både barnen och skolan. Det finns en oro att resursstarka föräldrar kommer att flytta sina barn till andra skolor i och med flytten.

– Jag hoppas att politikerna inser att det är fel beslut och det bara kommer öka otryggheten och öka segregationen, säger Hana Al-Khamri.

Kan flytta tillbaka om två år

Skolborgarrådet Emilia Bjuggren (S) har tagit emot en namninsamling från initiativet ”Rädda Söderholmsskolan”.

– Det är en evakuering, säger Emilia Bjuggren.

Enligt Stockholms stad så kommer eleverna kunna flytta tillbaka om två år om allt går enligt plan och under tiden ska Söderholmsskolan renoveras.

– Ursprungsplanen är att det ska ta två år, hittills har vi inga andra utsikter, säger Emilia Bjuggren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.