Rökförbud på uteserveringar är för krångligt för många krögare enligt Sara Nordström på Visita Stockholm. Foto: SVT/Privat

Restaurangbranschen tror inte på rökförbud utomhus

Uppdaterad
Publicerad

Idag är sista dagen att tycka till om förslaget om rökförbud på bland annat uteserveringar. Och restaurangbranschen i Stockholm är inte imponerad av idén.

Förra året tillsatte regeringen en utredning om hur man ska minska tobaksanvändandet i Sverige. Det har lett till förslag om rökförbud på bland annat busshållplatser, lekplatser och uteserveringar.

Tanken på rökförbud på uteserveringar är restaurangbranschens intresseorganisation inte alls förtjusta i.

– Som vi ser på det, när rökförbudet inomhus infördes kunde man hänvisa kunder som rökte till restaurangens område utomhus. Det kommer vi inte kunna nu och det kommer att bli besvärligt när rökarna ska in på området igen, säger Sara Nordström, regional kommunikatör på Visita Stockholm.

Inte praktiskt

Sara Nordström säger att det handlar inte om att de vill att folk ska röka, men de tycker att krögarna måste få välja själva hur de vill göra. För vissa som kanske har vakter och avspärrningar kommer det att bli för svårt att genomföra rökförbud på sina uteserveringar menar Sara Nordström.

– Om man inte får röka inne, och inte röka ute så måste vi hänvisa folk utanför vårt område. Och sedan ska de in igen, det blir krångligt. Det handlar om huruvida det är praktiskt hanterbart.

Läs mer: Astma- och allergiförbundet vill ha rökförbud

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.