”Tjusiga tjejer” blev hans fall

Uppdaterad
Publicerad

I ett Youtube-klipp berättar Rickard Wall själv om att han uteslutits ur partiet. Dan Kareliusson, gruppledare för SD i Stadshuset bekräftar för SVT Nyheter Stockholm att Rickars Wall är sparkad.

”För en timme sen fick jag besked från Sverigedemokraterna att jag är utesluten ur partiet”, det säger Rickard Wall i ett youtube-klipp som han postade under måndagskvällen.

Dan Kareliusson, gruppledare för Sveridemokraterna i Stadshuset bekräftar att Rickard Wall sparkats.

Tiggaruttalandet i stadshuset

– Ja, det är han själv som har gått ut med detta i förväg, men ja han är utesluteten. Partistyrelsen kommer säkert lämna ett utlåtande senare, säger Dan Kareliusson till SVT Nyheter Stockholm.

Kritiserat uttalande

Det var i förra veckan som fullmäktige i Stockholms Stadshus tog en oväntad vändning när Rickard Wall tyckte att de tiggande kvinnorna borde kunna hitta svenska män istället för att tigga.

Uttalandet spred sig snabbt och skapade stor debatt. SD:s gruppledare i Stadshuset sa till SVT Nyheter Stockholm att ”SD saknar förtroende för Rickard Wall” efter uttalandet.

– Det var väl olämpligt sagt, jag förstår faktiskt inte riktigt vad han menar med det där, sa Dan Kareliusson.

Nu går alltså Rickard Wall ut och berättar att han har uteslutits ur partiet. Några av skälen ska, enligt honom själv, vara att han agerar för spektakulärt i talarstolen och att han kommit på politisk kollisionskurs med Dan Kareliusson.

SVT Nyheter Stockholm: Agerar han för spektakulärt?

– Ja, det kan man väl säga att han gör. Men det finns andra anledningar också, men det får partistyrelsen redogöra för, säger Dan Kareliusson.

Tror du han hade förväntat sig att han skulle uteslutats?

– Han var övertygad om att han hade stöd från Stockholms distriktstyrelse. Han trodde nog att han skulle få stanna kvar, men nu är det definitivt slut. Nu blir han opolitisk ledamot, säger Dan Kareliusson.

Har ni två kommit på politisk kollissionskurs så som Rickard Wall själv beskriver?

– Nej det håller jag inte med om. Det är för dramatiskt. Nu tappar vi ett mandat och har åtta istället för nio. Men det påverkar inte vår vågmästarroll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggaruttalandet i stadshuset

Mer i ämnet