Genrebild. Foto: TT

Ridskola kameraövervakade omklädningsrum

Uppdaterad
Publicerad

För att få bukt med skadegörelse och stölder installerade Överbys hästsportförening i Sollentuna en övervakningskamera i omklädningsrummet. Datainspektionen tvingar nu föreningen att ta ner kameran, eftersom de inte säkerställt samtycke från medlemmarna.

Föreningen hade under lång tid haft ordningsproblem i det rum där ridskolans medlemmar har skåp med stövlar, jackor och hjälmar. Skåp bröts upp, stövlar förstördes och saker försvann. När problemen på kort tid eskalerade kände de att något behövde göras.

Efter en diskussion med medlemmarna, varav många är barn, beslutade man att en övervakningskamera skulle installeras i rummet. Enligt ridskolechefen Lena Wiman var barnen själva med på det.

– Det var till och med deras idé. De kände sig misstänkliggjorda, att det var de själva som orsakat skadegörelsen, och tyckte att kameraövervakning var den bästa lösningen, säger hon.

Datainspektionen håller inte med

Lena Wiman säger att de var noga med att allt skulle gå rätt till. Skulle en kamera installeras skulle lagen följas, så därför erbjöd man alla som hade skåp i rummet att skriva på ett kontrakt där de samtyckte till övervakningen. Föreningen har hästskötare i åldrarna 11 till 24 år och de som var under 18 var tvungna att be målsman skriva under.

Men enligt Datainspektionen var detta inte nog. De menar att ridskolan inte säkerställt samtyckte tillräckligt. Bland annat för att det inte fanns något rimligt alternativ för de barn som inte ville bli filmade.

– De är helt ute och cyklar. Det här är helt frivilligt och för de barn som inte vill bli filmade finns andra rum de kan använda, säger Lena Wiman.

Barnen i beroendeställning

Enligt Datainspektionen räcker det inte med att kontraktera samtycke om den kameraövervakade kan sägas vara i beroendeställning till den som filmar. Det kan till exempel gälla barn i ett klassrum eller anställda på en arbetsplats. Datainspektionen menar att det gäller även i det här fallet.

– Jag förstår inte hur de skulle vara i beroendeställning. Det är frivilligt att ha skåp och det är frivilligt att ha dem i det här rummet. Vi har 450 medlemmar i föreningen, långt ifrån alla har skåp, säger Lena Wiman.

Datainspektionen menar att rummen är att likna vid omklädningsrum. Lena Wiman tycker att det är missvisande.

– Det är ett rum med skåp där man har sina kläder och utrustning. Vi har till och med en skylt där det står att man inte ska byta om där.

Förekommer det att barnen byter om i rummet?

– Ja, vi kan ju inte kontrollera och stå och passa på dem. Vissa väljer att ändå byta om i rummet.

Installerades för att markera för barnen

Datainspektionen påpekar också att en övervakningskamera ska vara ett komplement vid fall där mindre ingripande åtgärder inte visat sig fungera.

Vad har ni gjort för åtgärder innan kameraövervakningen?

– Vi har haft många utbildningar om värdegrunder. Vi prövade också att ha rummet låst under en period, så att barnen behövde hämta personal varje gång de skulle in. Men det var för personalkrävande.

Varför installerade ni kameran?

– Vi ville markera mot barnen att så här beter man sig inte. Man förstör inte andras grejer.

Vad ska ni göra nu?

– Vi kommer såklart ta bort kameran. I höst får vi se hur vi gör, men kanske får vi sluta med skåpsuthyrning, säger Lena Wiman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.