Foto: SVT/arkiv

Ryska huset på Lidingö förblir osålt

Uppdaterad
Publicerad

Den köpare som ropade in det omtvistade ryskägda hyreshuset på Lidingö drar sig ur sedan banker dragit sig ur lånelöften för köpet.

I dag klockan tio skulle köpet av ett omskrivet ryskägt hyreshus på Lidingö ha gått igenom. Då skulle hela köpesumman betalas in till Kronofogdemyndigheten. Men nu skriver Billy Üney, som ropade in huset på exekutiv auktion, i ett sms till TT:

”Det blir inget köp”.

Omtvistad rysk fastighet på Lidingö

Redan förra veckan flaggade Üney för att köpet kanske inte skulle bli av då bankerna, som först lämnat lånelöfte, dragit öronen åt sig.

Ångrar affären

– Vi har förlorat två miljoner kronor, konstaterar Üney som är tveksam till om det kommer att bli någon ny auktion.

Trots att han en gång ropade in huset är han kritisk till att det ryska huset över huvud taget varit föremål för försäljning med tanke på det bråk det har utlöst.

– Det kostar en massa pengar och det är svenska skattebetalare som står för det. Det har säkert kostat mer än vad huset är värt.

Üney tror att den skuld som Ryssland har till den tyske affärsmannen Franz Sedelmayer är ”en droppe i havet” för ett land.

– Men det ligger kanske prestige i det, säger han.

Med facit i hand, ångrar du att du gav dig in i det här?

– Ja det är klart nu när bankerna har dragit sig ur. Men hade de inte gjort det hade vi slutfört affären.

En elvaårig rättsprocess

Försöken att få huset sålt har varit omgärdade av stora problem från första början. Att huset över huvud taget ska säljas beror på att Ryssland har en skuld till en tysk affärsman och att han tyckte att en försäljning av huset på Lidingö kunde vara ett sätt att reglera en del av skulden.

Högsta domstolen i Sverige har slagit fast att huset kan säljas på exekutiv auktion – trots att det anses ha ett diplomatiskt skydd. Men varje steg under hela rättsprocessen har överklagats, liksom varje steg som Kronofogdemyndigheten tagit. Turerna genom tingsrätt och hovrätt har varit många under de elva år som processen pågått i Sverige.

När så huset äntligen såldes för 20,5 miljoner kronor den 18 februari i år överklagades även det. Nacka tingsrätt beslutade att köpet var giltigt, men i vanligt ordning överklagades beslutet av Ryssland.

Handpenning riskerar gå förlorad

Peter Stigefelt vid Kronofogden har tidigare sagt till TT att om köpesumman inte betalas så kommer det att bli en ny exekutiv auktion. Säljs huset då för en lägre summa än de 20,5 miljoner som Billy Üney ropade in huset för kommer hans handpenning på tio procent att användas för att täcka upp mellanskillnaden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omtvistad rysk fastighet på Lidingö

Mer i ämnet