Ryssland kämpar för hyreshuset på Lidingö

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har arbetat emot försäljningen och hävdat att huset står under diplomatiskt skydd.

Han köpte ett sjuvåningshus på Lidingö på exekutiv auktion i förhoppning om att tjäna pengar på hyresintäkter. Men förre ägaren, Ryssland, har överklagat köpet. Tillträdesdatum närmar sig och frågan är om köparen kommer att släppas in i huset.

På 1990-talet beslutar president Boris Jeltsin att den tyske affärsmannen Franz Sedelmayers tillgångar i Sankt Petersburg ska nationaliseras. Sedelmayer vill ha ersättning för det och börjar bland annat att driva en process i Sverige, där han vet att Rysslands handelsrepresentation äger ett sjuvåningshus där bland annat ambassadpersonal bor.

Omtvistad rysk fastighet på Lidingö

Efter en utdragen rättsprocess slår Högsta domstolen fast att huset ska säljas på exekutiv auktion för att driva in delar av den ryska skulden.

Hot om konsekvenser

Den 18 februari i år köps huset för 20,5 miljoner kronor av Södertäljebon Billy Üney. Den 27 mars ska han ha betalat in hela köpesumman till Kronofogden för att köpet ska bli giltigt. Då får han också tillträde till huset – i alla fall i teorin. Hur det blir i praktiken är oklart. Ryssland har arbetat emot försäljningen och hävdat att huset står under diplomatiskt skydd. Ingen utomstående har släppts in. Landet har hotat med ”negativa konsekvenser för de mellanstatliga relationerna” och överklagat köpet.

Kan överklagas igen

Nu ligger fallet hos Nacka tingsrätt. Peter Stigefelt vid Kronofogden tror inte att tingsrätten hinner pröva ärendet före den 27 mars. Det enda de hunnit göra är att säga nej till en begäran om att frysa köpet i väntan på dom.

Processen fortsätter alltså. Pengarna ska betalas.

– Betalar inte köparen blir det en ny auktion, säger Stigefelt.

När väl en dom från tingsrätten kommer kan den överklagas till hovrätten. Och överklagas sedan hovrättens beslut så blir det ryska huset på Lidingö åter ett fall för Högsta domstolen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omtvistad rysk fastighet på Lidingö

Mer i ämnet