Sämre för de äldre på Koppargården

Publicerad

Stockholms stad tog över äldreboendet i Vällingby i februari 2012 efter den omtalade så kallade Caremaskandalen. Men i dag är trivseln bland de boende ännu lägre än då Carema hade ansvaret, skriver Vårdförbundets tidning Vårdfokus.

Det är låga betyg som de boende på Koppargården ger i Stockholms stads brukarundersökning för 2013. Jämfört med året innan har de äldres trivsel rasat, skriver Vårdfokus.

Bland annat så säger bara hälften av de äldre som svarat på undersökningen att de själva kan välja när de ska stiga upp på morgonen och när de ska gå och lägga sig på kvällen. Förra året var siffrorna 74 respektive 78 procent.

Under 2013 kände sig 65 procent trygga i sitt boende, det var 82 procent året innan.

Allt färre tycker också att maten smakar bra, att måltiden är en trevlig stund på dagen och att personalen frågar hur den äldre vill få hjälpen utförd. På punkt efter punkt har de boendes trivsel sjunkit drastiskt, skriver tidningen.

Agneta Hollingworth, som tillträdde som verksamhetschef i december 2012, säger att hon är medveten om missnöjet.

– Det beror framför allt på de oerhört stora förändringar vi har gjort här. Det har påverkat både anställda och personal, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.