Foto: TT

Skarp handgranat mot polisbuss

Uppdaterad
Publicerad

Det var en skarpladdad handgranat som användes mot en polisbuss i Tumba i fredags – ett allvarligt angrepp mot liv och hälsa, skriver polisen i Stockholm på sin hemsida.

Attentatet, liksom brandattentatet mot polisstationen i Tumba natten mot fredagen, kan ha samband med en fordonskontroll där polisen utsattes för stenkastning.

– Som polis blir man upprörd när sådant här händer. Det är inte vanligt att vi utsätts för angrepp av den här typen, även om vi är vana vid reaktioner från kriminella. Men de flesta försöker hålla sig under vår radar, säger Palle Nilsson, kommenderingschef hos polisen för det som nu betraktas som en särskild händelse.

Polisattacken i Tumba

Händelsen är också allvarlig ur arbetsgivarsynpunkt, förklarar han.

– Poliserna har fått möjlighet till avlastningssamtal.

Den tekniska undersökningen visar att handgranaten landade en och en halv meter från polisbussen, som hade något tjockare plåt än andra fordon.

– Det var 105 hål i bussen efter handgranaten, säger Nilsson.

Händelsen utreds som försök till mord, men än finns ingen misstänkt.

– Vi jobbar brett. Vi har också kontakt med polisen i Malmö för att se om det finns några samband med sprängningarna där, handgranaten var av samma typ, M75, som de som använts där, säger Palle Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisattacken i Tumba

Mer i ämnet