Skolor sätter in tillfälliga nationella provet för säkerhets skull. Foto: SVT/TT

Skola gör alternativa nationella provet – för säkerhets skull

Uppdaterad
Publicerad

Ingen vet hur stor spridningen är efter att nationella proven läckt ut eller vilka elever som sett dem. På Stockholms största grundskola byter man ut provet idag ”för säkerhets skull”.

Idag skriver alla niondeklassare nationella provet i svenska, men igår kom larm till Skolverket att provet hade läckt på Snapchat och snabbt spreds bland eleverna. Skolor kan välja att sätta in ett ersättningsprov idag, något som man bland annat bestämt sig för att göra på Eriksdalsskolan på Södermalm.

– Vi gör det för säkerhets skull, för att det ska vara lika för alla, säger tillförordnad biträdande rektor Lotta Olsson.

Ersättningsprovet skickades till skillnad från originalproven ut i bara ett exemplar per skola, vilket gör mindre troligt att någon obehörig kommer över det. Om det ska användas får skolorna kopiera upp det själva.

”En fråga om rättssäkerhet”

På Eriksdalsskolan som är en av landets största grundskolor har man 150 niondeklassare, som alla nu får skriva ersättningsprovet. Men man vet inte om eleverna har sett originalprovet.

– Vi har inte hört något om att någon har sett provet, men vi väljer ersättningsprovet ändå. Det är en fråga om rättssäkerhet, säger Lotta Olsson.

Påverkar det här betygssättningen?

– Vi ska ha betygsunderlag ändå, och eleverna gör en uppgift. Men det här gör ju att nationella proven inte har samma tyngd som annars. Det är väldigt olyckligt att proven har läckt, säger Lotta Olsson.

Så här ser det ut när nationella proven sprids via Snapchat Foto: Skärmdump Snapchat

Okänt hur många skolor som gör ersättningsprovet

Hur stor spridningen av nationella provet är eller hur många skolor som väljer att göra ersättningsprovet går inte att veta just nu.

– Det är rektor som har ansvaret och som avgör om man vill byta till ersättningsprovet, om de tror eller misstänker att nationella provet kan ha spritt sig, och de meddelar inte oss det, säger Helena Berg, pressekreterare på Skolverket.

Stockholm rekommenderar ordinarie provet

På Stockholm stads utbildningsförvaltning säger pressekreterare Susan Ottosen att de trots allt rekommenderar det ordinarie provet.

– Ryktena säger att även ersättningsprovet har läckt, så vår rekommendation är att eleverna gör det ordinarie provet, men det är upp till rektorerna att bestämma, säger Susan Ottosen, och lägger till:

– Ersättningsprovet måste kopieras upp till samtliga elever. För att undvika den administrativa bördan så rekommenderar vi det ordinarie provet, eftersom även ersättningsprovet läckt.

Det ordinarie nationella provet består av delprov, varav en är en uppsatsdel.

– Så vitt jag vet så består provet av en uppsatsdel, så man kan fundera över hur mycket fusket påverkar resultatet på detta prov, säger Susan Ottosen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.