Fall av fågelinfluensa på Muskö i januari fick Jordbruksverket att upprätta ett skyddsområde. Foto: Janerik Henriksson/TT / Pontus Lundahl/TT

Skyddsområde för fågelinfluensa tas bort

Publicerad

Efter fall fågelinfluensa på Muskö i januari sattes ett skyddsområde upp. Sedan dess har alla djuren i hobbybesättningen avlivats och sanering pågår. Nu tar Jordbruksverket bort skyddsområdet.

I januari upptäcktes fågelinfluensa på Muskö i Stockholms skärgård vilket fick Jordbruksverket att upprätta ett skyddsområde. Sedan dess har alla djuren i hobbybesättningen avlivats, och sanering pågår.

Myndigheten tar nu bort det tre kilometer långa skyddsområdet, och det övergår nu i stället till ett övervakningsområde med vissa restriktioner.

– Den som har tamfåglar måste vara väldigt försiktig och ha dem instängda så de inte blir smittade av vilda fåglar, sa Karin Åhl, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, till SVT Nyheter Stockholm i januari.

Förhöjd skyddnivå

Förutom på Muskö har fågelinfluensa även upptäckts bland hobbybesättningar på Utö.

Sverige har sedan november en höjd skyddsnivå för fåglar, på grund av fågelinfluensan.

– Alla som håller fjäderfä ska hålla dem inomhus så att de inte kommer i kontakt med vilda fåglar. De ska också vara fortsatt vaksamma på sjukdomstecken hos fåglarna och vara mycket noggranna med smittskyddet i sina besättningar, skriver Enisa Miljanic, smittskyddshandläggare i ett pressmeddelande från Jordbruksverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.