SL saknar 400 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

SL saknar 400 miljoner för att nå årets budgetmål, och måste spara. Anledningen är att man räknat med fler resenärer och högre intäkter än vad fått. Nu måste biljettsystemet bli enklare, kräver Socialdemokraterna.

Förändringarna i biljettsystemet har varit många på sistone. De nya betalformerna kräver registreringar och inte minst planeringar. Spontanåka med buss gör man inte i Stockholm, något som inte minst turister fått erfara under sommaren.

Nu riskerar SL att gå 400 miljoner back i årets budget. Socialdemokraterna i landstinget menar att orsaken är ett alltför krångligt biljettsystem.

– Den här politiken med taxorna som Moderaterna för, den har nått vägs ände nu. Vi måste se till att få en politik som gör det enkelt att resa så att fler väljer kollektivtrafiken, säger finanslandstingsråd Helene Hellmark Knutsson (S).

Räknefel i prognosen

SL hävdar i dag att det slunkit igenom ett räknefel i prognosen, och att det är därför det måste sparas pengar för att SL ska nå det ekonomiska målet för i år. Men man medger också att förändringarna i biljettsystemet har påverkat intäkterna.

– Det är svårt när man genomför en förändring att veta hur mycket man ska räkna in. Vi hade inte beräknat att det så länge skulle innebära en beteendeförändring hos resenärerna. Till det kommer att vi faktiskt lade prognosen för högt, säger kommunikationschef Suss Forssman Thullberg på SL.

Ska inte drabba resenärerna

Häromveckan lanserade SL nya biljetter för enkelresor, och kort därefter: en idé om kontokortsbetalning. SL hoppas att detta ska locka fler att åka. Att man också måste spara ska inte drabba resenärerna i fom av prishöjningar eller färre turer lovar man.

Moderata trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm säger till ABC att han inte anser att det finns problem i biljettsystemet, och tillbakavisar kritiken från Socialdemokraterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.