Saltsjöbanan stoppas i minst en månad

Uppdaterad
Publicerad

All tågtrafik har stoppats på Saltsjöbanan på grund av ett onormalt hjulslitage. Ett 20-tal bussar kommer att trafikera sträckan under tisdagsmorgonen.

Hjulen på Saltsjöbanans tåg är under all kritik. Under gårdagens servicekontroll upptäcktes ett onormalt hårt och snabbt slitage, så Arriva fattade beslut om att alla tåg skulle ställas in omedelbart.

– Flänsarna på sidan av hjulen ska ha en viss kvalitet, de ska vara tjocka och tillräckligt långa för att hålla tåget kvar på spåret. Annars finns det en risk att tåget spårar ur, säger Tomas Hedenius, kommunikationschef på Arriva.

Saltsjöbanan

”Spåren smörjs för dåligt”

Arrivas personal har under en längre tid påtalat att det tjuter när tågen går på spåren. Det ska det inte göra. Johnny Nadérus på Seko menar att spåren inte fått tillräckligt med smörjmedel.

– Det finns apparater som heter klic-o-matic som sprutar fett på rälsen, men det har dem inte gjort på lång tid, fast våra medlemmar har sagt till arbetsgivaren som kör tåget eller arbetsgivaren som underhåller spåren, säger Johnny Naderus, vice ordförande på Seko.

– Vi vet inte om det är smörjningen av spåren som är problemet eller om det är rälsen eller något annat. Det är bara spekulationer än så länge. Vi väntar tills vi vet vad det är som har orsakat det här onormala slitaget, säger Tomas Hedenius, kommunikationschef på Arriva.

– 22 tåg är kontrollerade, 18 tåg har brister som gör att det är osäkert att köra med dem. Det är en fin, lyckad avreglering, säger Johnny Nadérus på Seko.

Månader av väntan i Saltsjöbaden

Oavsett vad orsaken är så står trafiken stilla för dom boende i Saltsjöbaden. Det har den gjort sen olyckan då ett tåg spårade ur och kraschade rakt in i bottenvåningen på ett flerfamiljshus. En historia som blev en världsnyhet. Men det var i januari, nu i september skulle trafiken ha kommit igång igen. Men nu blir det alltså inte så. Dom boende börjar tappa hoppet.

– Har jag någon förhoppning? Nej inte längre, det tar säkert ett år innan det kommer igång igen. Jag fattar inte att det ska få vara på det här viset med SL och Arriva, säger Jan Gunnarsson som bor i Saltsjöbaden.

”Vågar vi hoppas på att trafiken är igång om en månad”

– Jag lovar ingenting, säger Tomas Hedenius, kommunikationschef på Arriva.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saltsjöbanan

Mer i ämnet