SMI: Se över skydd mot mässling

Uppdaterad
Publicerad

Smittskyddsinstitutet uppmanar att man bör se över sitt skydd mot mässling.

Utbrottet i Stockholm och Uppsala visar att sjukdomen kan spridas även i Sverige, trots att många är skyddade av vaccin.

Att mässling är en allvarlig sjukdom framgår av en artikel nyligen i den amerikanska smittskyddsmyndighetens (Centers for Disease Control Prevention) tidskrift om mässlingutbrottet i Frankrike 2008-2011. Nästan 5 000 personer behövde sjukhusvård. Barnen drabbades värst. 27 personer fick hjärninflammation och tio personer i åldrarna 11-68 år avled.

Mässlingsutbrott i ABC-området

I Sverige ingår vaccin mot mässling i barnvaccinationsprogrammet. Men eftersom viruset är så pass ovanligt, så ges de första sprutorna först vid 18 månaders ålder. Det gör att små barn är oskyddade.

Även personer födda före vaccinets införande på 1970-talet och som själva inte haft sjukdomen kan sakna skydd. Därför bör skyddet ses över, framför allt vid utlandsresa, skriver myndigheten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mässlingsutbrott i ABC-området

Mer i ämnet