Södertälje bereder plats för gatukonst

Uppdaterad
Publicerad

I den tredje delen i abc:s serie om graffiti och gatukonst har turen kommit till Södertälje.

Södertäljekommun har som målsättning att 4000 elskåp ska täckas med färgglada motiv från kommuninvånarna. Mitt i stan Södertälje möts man av dekorerade elskåp. Unga som gamla, proffs som amatörer, har fått gå loss.

-Det känns helt fantastiskt. Vi är 30 minuter från Stockholm som har nolltolerans... Skillnaden mellan oss och dem är så stor, säger Brenda El Rayess, 19 år, som är en av många som fått ett eget elskåp att dekorera.

Laglig graffiti-inte för alla

Samarbete mellan Telge Nät och kommunen

Projektet, ett samarbete mellan Telge Nät och Södertälje kommun, började förra året då man på prov lät kommuninvånarna måla 13 elskåp. I år släppte man till 23 till. Målet är att 4000 elskåp ska målas.

-Målet från mitt perspektiv är att låta alla måla och vara delaktiga i utformningen av den urbana och lokala miljön. Unga och gamla får vara med och lämna avtryck, säger Rodolfo Alvarez, ungdomssamordnare på Södertälje kommun.

”Kulturlivet rikare med färg”

-Jag tycker det gynnar inte bara stadsmiljön, utan hur människor ser på staden. Kulturlivet blir rikare med lite färg, det ser bättre ut, säger Brenda El Rayess.

Södertälje, till skillnad från Stockholm, har valt en annan inställning till gatukonst, här har man inte nolltolerans. Här har man graffitiskola och låter elever från Kulturskolan utsmycka gångtunnlar och väggar. Och detta har medfört minskat olagligt klotter i stan.

50-procentig minskning av skadegörelsen

-Det är så glädjande, det är en markant minskning av skadegörelsen. Under 2010-2011 minskade det med 50 procent och den minskningen fortsätter nu, medan det ökar i andra kommuner. Vi gör en koppling till den verksamheten och att vi tar tillvara på kreativiteten i kommunen, säger Staffan Jonsson på kultur- och ungdomsförvaltningen.

Även saneringskostnaderna för det olagliga klottret har minskat kraftigt. Och elbolaget som vanligtvis lägger stora summor på att sanera sina elskåp, kan glädja sig åt att de målade skåpen får vara ifred för klotter. Från kommunen menar man att gatukonsten är ett sätt att få bort den negativa stämplen som många har av Södertälje.

”Stan blir atrraktivare”

-Absolut är det det. Det gör ju stan attraktivare om man har fina muralmålningar och elskåp och det kommer hit studiebesök, menar Staffan Jonsson på kultur- och ungdomsförvaltningen.

-Jag som ungdom känner mig mer respekterad och uppskattad av kommunen när de säger ja och tackar. Man blir motiverad att engagera sig, tycker Brenda El Rayess.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Laglig graffiti-inte för alla

Mer i ämnet