Söker resning för 29 år gammalt mord

Uppdaterad
Publicerad

Som 15-åring erkände han mordet på sin styvmamma. Nu tar mannen, som nu är 44, tillbaka erkännandet – och söker resning i det 29 år gamla mordärendet. I stället pekar han ut sin pappa som mördaren.

– Jag tog på mig det för att rädda min bror och mig själv, säger mannen.

På morgonen den 21 maj 1986 ringer 15-åringen till larmcentralen. Han sitter vid telefonbordet i familjens lägenhet i Stockholmsförorten Tensta. I sovrummet ligger hans styvmamma död. Han säger:

– Jag har dödat min mamma.

I förhör uppger 15-åringen att han en timme före larmsamtalet, när hans pappa och tolvårige lillebror gått till skolan, dödat styvmamman med 8-9 knivhugg efter bråk om en motorcykel.

Historien ifrågasätts inte. Pojken åtalas och döms för mord.

Lämnar resningsansökan

Nu, 29 år senare, överklagar han domen. Han uppger att erkännandet var falskt – att han i själva verket blev vittne till hur hans pappa mördade styvmamman.

Advokat Sargon De Basso har gått igenom ärendet, som under våren även granskats i Aftonbladets podcast ”Fallet”, och lämnar i dagarna in en resningsansökan till Svea hovrätt.

– Vår nya tekniska och rättsmedicinska bevisning visar att erkännandet och pappans alibi var falskt. Vi har också en massiv vittnesbevisning. Händelseförloppet 1986 klarläggs och tingsrättens dom fullkomligt kullkastas, säger De Basso.

Under sitt liv var pappan gift fyra gånger. De tre fruar som lever vittnar nu om hur han hotat att döda dem och två av dem säger att han erkände mordet.

Tog tillbaka erkännande

Redan 1988 tog pojken tillbaka erkännandet. Utredningen öppnades på nytt, men lades ner igen. Samma år släpptes han – och tvingades flytta hem till pappan.

– Det här har påverkat hela mitt liv. Jag har levt i ett mörker, utan känslor. Det är först nu jag börjat hitta tillbaka till mig själv, säger han.

Suddig mordnatt

Mordnatten är suddig, men delar minns han mycket klart. Han berättar hur hans lillebror väckte honom mitt i natten.

– Jag ser att han gråter och jag hör skrik. Jag springer in i sovrummet och ser att pappa sitter gränsle över min styvmamma och knivhugger henne.

– Han kliver bort från sängen och går in i duschen. Pappa kommer tillbaka med kniven i handen och säger: ”Vi måste säga att du har gjort det. Annars dödar jag dig och din bror.” Jag sa: ”Okej pappa, jag gör det”, säger mannen.

Utredare minns fallet

Polisens utredare Sune Klernäs, i dag pensionerad, minns fallet väl och tycker att det vore bra om det prövades på nytt.

– Får han resning har jag givetvis ingenting emot det, säger han.

Bakgrund: Nya bevis

I resningsansökan som lämnas till hovrätten i dagarna presenterar advokat Sargon De Basso en lång rad omständigheter som enligt advokaten omöjliggör pojken som gärningsman och istället pekar ut pappan.

Pappans alibi, att han var i skolan när mordet begicks, ifrågasätts. Enligt Olle Lindqvist, docent i rättsmedicin, visar likstelheten att mordet begicks senast klockan fem på morgonen.

En analys av blodbilden visar att 15-åringens kläder saknar de blodstänk de borde ha. Istället kan pojken ha tryckt kläderna mot blodfläckar.

I förhör uppgav pojken att han dödat mamman med 8-9 knivhugg. I verkligheten var knivhuggen ett 30-tal. Enligt advokaten visar det att erkännandet är falskt – gärningsmannen borde veta.

Enligt nya vittnen berättade mannens lillebror att pappan begått mordet och två av pappans fruar säger att fadern erkänt mordet för dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.