Spelarna ska kompenseras efter robotfusk

Uppdaterad
Publicerad

Extremt svårt att kartlägga allt spelande där en robot varit inblandad.

Åklagare tror att brottsligheten omfattar större belopp än de knappa fyra miljoner som Svenska spels spelare har förlorat och att andra pokersajter också drabbats av fusket. En kvarstad gör att tio miljoner av de misstänktas tillgångar nu är frysta ifall det skulle uppdagas att fusket är mer utbrett.

– Det här handlar om en organiserad brottslighet där man har tjänat ganska stora pengar på en bekostnad av andra spelare med en otillbörlig konkurrensfördel, säger kammaråklagare Henrik Olin.

Spelrobotar lurade pokerspelare

Ambitionen hos Svenska spel är att alla drabbade kunder ska ersättas, men då krävs det en omfattande utredning. Man vet att bedrägerierna pågått i minst ett år, eftersom robotarnas aktivitet kunnat spårats så långt bak hittills. Men än så länge vet man inte hur många spelare som drabbats.

– Vi kommer att kompensera de här kunderna som har blivit drabbade. Just nu pågår en utredning för att se hur stort belopp och vilka kunder det är, säger Lennart Käll, vd på Svenska spel.

Tidskrävande kartläggning

Svenska spels uppgift är nu att spåra och kartlägga spelandet bakåt och tiden och spåra robotarna.

– Det kommer att ta tid, men det viktiga nu är att vi är noggranna och det tror jag att våra kunder har förståelse för, säger Johan Söderkvist, pressinformatör, Svenska spel.

Det är som spelare extremt svårt att veta om man spelat mot en pokerrobot, eftersom de beter sig som vanliga, mänskliga pokerspelare. Svenska spel uppmuntrar ändå spelare som misstänker att de blivit lurade att höra av sig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spelrobotar lurade pokerspelare

Mer i ämnet