Fotbollsplanen där flyktingbarnen spelat fotboll.

Stämde flyktingboende – får kritik

Uppdaterad
Publicerad

Tomtägarföreningen stämde boendet för att flyktingbarnen spelat fotboll och badat på föreningens anläggningar. Nu riktas skarp kritik mot styrelsen.

ABC har tidigare berättat att flyktingboendet Fagerdala vårdhem på Värmdö som tar emot ensamkommande flyktingbarn stämts av grannar för att ha använt sig av en fotbollsplan och badanläggning utan att betala. Tomtägarna krävde 127.000 kronor av flyktingboendet.

– Är det verkligen den förening jag tillhör somo gör den här stämningen? Jag känner mig inte som att jag är en del av stämningen. Det är klart att barn ska få spela på en fotbollsplan och att man måste lösa det om det finns olika uppfattningar om ersättningsnivåer. Det är bara att fixa, säger Charlie Stjernberg, föreningsmedlem.

Flyktingboende stäms

Styrelsen i tomtägarföreningen menar att det privata bolaget som driver flyktingboendent gör vinst på att ta emot ensamkommande flyktingbarn, att de driver boendet kommersiellt, och att de därför ska betala för att nyttja fotbollsplanen och stranden.

– Det är inte avsikten att medlemmarna ska subventionera ett aktiebolags vinstsyften. Äganderätten är grundlagsskyddad och vi ser till medlemmarnas bästa, säger Michael Ideström, ordförande i Älvsala nya tomtägarförening.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingboende stäms

Mer i ämnet