Stjärnregn över Stockholmskrogar

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm fick totalt åtta stjärnor när årets Guide Michelin-stjärnor fördelades och är samtidigt den enda staden i Norden med två tvåstjärniga restauranger.

I årets upplaga av Guide Michelin Main Cities of Europe har fyra krogar i Stockholm fått varsin stjärna: Mathias Dahlgren Matbaren, Esperanto, Fredsgatan 12 samt Lux Stockholm. Alla dessa har tidigare tilldelats stjärnor.

Endast två restauranger i Sverige kan stoltsera med två stjärnor, båda i Stockholm; Mathias Dahlgren Matsalen på Blasieholmen samt Frantzén/Lindeberg i Gamla stan. Det är samma restauranger som hade två stjärnor också i fjolårets guide.

Guide Michelin

Stockholm är därmed den enda stad i Norden med två stycken tvåstjärniga restauranger.

Dessutom delas så kallade ”gafflar” ut – Bib Gourmand. Det är restauranger som får beröm för sin mat och ofta en fingervisning om att en stjärna kan vara på väg. I Stockholm fick sju restauranger sådana; Brasserie Bobonne, Proviant, Rolfs Kök, Den Gyldene Freden, Ulla Winbladh, Sjögräs och Fjäderholmarnas Krog.

Operakällaren har fortfarande inte fått tillbaka sin stjärna som försvann i fjol.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Guide Michelin

Mer i ämnet