Estniska skolans modell av en framtida stad Foto: Anna Gerdén Tekniska museet

Stockholmsskolor vinner framtidspris

Uppdaterad
Publicerad

Genom kreativ stadsplanering, liftar istället för flygplan och säker närmiljö har flera Stockholmsskolor tagit pris i att bygga framtidens stad.

Det handlar om alger, kapseltåg, automatiska odlingar och spännande tekniska lösningar för energi, transporter och byggnader när elever i årskurserna 6-9 kommer med tankar inför framtidens stad i tävlingen Future City.

Viktor Rydberg skola i Vasastan vann förstapris i Minecraft-kategorin genom att bygga Vasastan i datorspelet Minecraft, men med en hel del förbättringar. Bland annat har de byggt om stadsdelens parker.  Skolan vinner 25.000 kronor och motiveringen till första priset är bl.a. att de visat ”stor kreativitet i alla tävlingsmoment, med fokus på egna närmiljön och för att ha tänkt på stadens alla invånare.” Här kan man se hur deras vision av Vasastan ser ut.

Liftar istället för flygplan

Strandskolan i Tyresö vann första pris i Uppsats genom att fokusera på framtidens transportlösningar, det här är ett citat ur den vinnande uppsatsen;

 ”Om cirka 30 år kommer det att se helt annorlunda ut än nu i min stad. Det kommer att finnas tåg som går på solceller och magneter. Bilarna kommer inte att släppa ut några avgaser för att de kommer att vara drivna på magneter för att vara miljövänliga. Idag är flygplanen ett stort miljöhot därför kommer det att finnas liftar som går inom landet. Det kommer också att finnas vattenvägar där fler båtar kan åka till landet och till städerna.”

Estniska skolan i Stockholm vann kategorin Modell med en socialt hållbar stad med fokus på människan. De vann också Svenska Teknik och Designföretagens pris för Smartaste stadsplanering, där de ersatt bilen med modern infrastruktur.

Tävlingen Future City är en ämnesöverskridande tävling årskurs 6-9 som drivs av organisationer inom samhällsbyggnadssektorn. Man kan tävla med uppsats, modell eller bygga i dataspelet Minecraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.