Hornsgatan är en av de gator där partikelhalterna var för höga under torsdagen. Foto: TT

Hög luftförorening i Stockholm i dag

Uppdaterad
Publicerad

Partikelhalten i Stockholmsluften har varit sex gånger högre än vanligt under torsdagen. Stockholms Luft- och Bulleranalys (SLB) menar att den stora boven är dubbdäcken – i kombination med vårlikt väder.

Trafikkontoret arbetar tre till fyra gånger i veckan med att binda vägdammet med vägsalt på fyra av de stora gatorna i Stockholm. Men detta har inte hjälpt – under torsdagen har högtryck tillsammans med torr luft och nästan helt stilla vind har fått Stockholms asfaltsvägar att torka upp.

– Det har gjort att vägdammet som legat stilla på asfalten medan den är blöt rivs upp och åker ut i vår luft, säger Malin Täppefur som är chef för SLB-analys.

Tre gånger så höga halter

Vanligtvis brukar partikelhalten i luften ligga på omkring 20-30 mikrogram per kubikmeter, och gränsen för ett dygnsmedelvärde 50. Under torsdagen låg den på över 200.

– Men man ska komma ihåg att vi får överskrida 50 mikrogram per dygn 35 gånger per år. Hittills har vi bara nått över det fem gånger, säger Malin Täppefur.

Problemet med höga partikelhalter infinner sig oftast under våren. Det är dubbdäcken som river upp vägdamm under vintermånaderna och därför infinner sig inte problemet så ofta annars än på våren.

Astmatiker kan märka skillnad

Höga partikelhalter är inte bra för oss människor, men Stockholmarna kommer mest troligt inte märka av de höga värdena under dagen.

– Men det finns ju känsliga grupper. Astmatiker har det redan svårt, och vissa kan reagera under sådana här dagar. Men de som inte lider av någon astma kommer inte ens märka av det, säger Malin Täppefur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.