Ökad bevakning efter polisattacken i Tumba

Uppdaterad
Publicerad

På mindre än ett dygn attackerades polisen i Tumba tre gånger. Stenkastning, däck som sattes i brand och ett föremål som exploderade under en polisbuss.

Ett 10-tal ungdomar ska ha tänt eld på bildäck utanför polisstationen som är belägen i Tumba centrum och kastat sten på polisen.

– Vi vet inte om man har kört dit däcken eller om de har legat där. Polisstationen var obemannad vid tillfället och kontorshuset ligger i centrumbyggnaden som inte har några boenden så ingen person har fysiskt skadats, säger Kjell Lindgren, talesperson Stockholmspolisen.

Polisattacken i Tumba

Larmet kom in till polisen vid 00:13 och polispatrull och brandkåren kallades till platsen. Där påbörjades släckningsarbetet av polisstationen. Inom en timme skedde ytterligare två attacker mot polisen.

Explosion under polisbuss

Under släckningsarbetet stod en polisbuss parkerad i en korsning en bit från platsen. Klockan 01:15 kastades något som exploderade under bilen, det är fortfarande oklart vad föremålet var.

Polispatrullen i bilen upplevde att det smällde utanför, under och på sidorna av polisbussen. Det blev skador på undersidan och sidorna av bilen som fick bärgas från platsen.

Tre olika händelser mot Tumba-polisen på mindre än ett dygn – ser ni något samband?

– Ja, det skulle ju vara konstigt om vi inte gjorde det eftersom det ligger så nära i tid och rum. Vi ser det som en isolerad företeelse, säger Lars Byström, på Stockholm polisen.

Polis och tekniker på plats

06:00 var sju poliser fortfarande på plats utrustade med skyddsmundering och en teknisk undersökning av platsen genomförs.

– Vi har en patrull på plats som ska försöka hitta vittnen till de båda händelserna. Det är ganska mycket personer där nu som är på väg till jobbet, de ska försöka fånga upp någon som sett eller hört något, fortsätter Kjell Lindgren.

Polis och tekniker kommer vara kvar på platsen under hela dagen och även under kvällen.

– När det gäller branden så kan jag säga att den betraktas som en mord brand, eller grov mordbrand. Det får man väl bedöma efteråt. Och när man tittar på riskerna när det gäller vad som hänt mot polisbussen så är det närmare att betraktas som någon form av mordförsök eller liknande. Det var ju tur att ingen personal stod utanför bussen, då hade man drabbats av rätt allvarliga skador, säger Kjäll Lindgren.

Ingen polis ska ha kommit till fysisk skada under natten.

Kommer ni vidta några åtgärder?

– Det vi gör i första hand det är ju trygghetsskapande åtgärder. Vara i aktuellt område så att gemene man inte behöver vara orolig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisattacken i Tumba

Mer i ämnet