Tunnelbaneknuffen prövas inte i HD

Uppdaterad
Publicerad

Han knuffade ner en 24-årig man på tunnelbanespåret och dömdes till rättspsykiatrisk vård. Nu har Högsta domstolen beslutat att inte pröva överklagan och domen står fast.

Den 31 maj 2016 ses den 34-årige mannen på övervakningsfilm komma gående på T-centralens tunnelbaneperrong. Plötsligt tar han sats och knuffar ner en 24-årig man på spåret. I bakgrunden ser man hur tåget bara är sekunder från perrongen. 24-åringen blir överkörd och får men för livet. Han bryter nacken och måste amputera en fot.

Döms till rättspsykiatrisk vård

Gärningsmannen grips dagen efter händelsen och döms i tingsrätten till rättspsykiatrisk vård för mordförsök. Han döms även för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

Knuffades i tunnelbanan

Domen överklagas till hovrätten som fastställer tingsrättens dom. Nu väljer Högsta domstolen att inte pröva överklagan och Hovrättens dom står därför fast. Mannen döms alltså till rättspsykiatrisk vård.

LÄS MER: Efter tunnelbaneknuffen – nu släpps övervakningsfilmen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knuffades i tunnelbanan

Mer i ämnet