Kritik riktas mot ny UR-serie Foto: SVT

UR skickade familj till Ghana – ”Stort kunskapsglapp i produktionen”

Uppdaterad
Publicerad

UR:s nya realityserie Zero Impact har premiär ikväll. Fyra familjer antar utmaningen att försöka nå FN:s mål på två ton koldioxidutsläpp per person och år. Men i första avsnittet flygs en familj till Ghana.

– De börjar med att spräcka hela jävla budgeten, säger Staffan Lindberg, klimatprofil.

Staffan Lindberg är tidigare känd för att bland annat ha uppmärksammat flygresande med att gräva ner kol i sin egen trädgård som kompensation för en Mallorca-resa som tyngde hans samvete.

– Jag vill kompensera helt fysiskt och stoppa tillbaka de kolatomer jag har spridit ut i och med flygresan i form av koldioxid, sade han då.

21,6 ton utsläpp

I serien flygs två barn och två vuxna till Ghana för att bli motiverade till att minska på sina koldioxidutsläpp. Familjens mål är att minska sina koldioxidutsläpp till två ton per person och år. Men i och med Ghana-resan bidrar familjen till över fem ton per person, 21,6 ton totalt för att vara exakt.

– Det verkar finnas ett väldigt stort kunskapsglapp i den här produktionen, säger Staffan Lindberg.

Projektledare: ”resan räknas inte in”

När SVT Nyheter Stockholm ringer upp UR för en kommentar hänvisas vi till projektledningen.

– Vi anade att vi skulle få kritik för det här. Det stämmer att familjen får resa till Ghana, men det är inte inkluderat i deras koldioxid-budget. Familjen reser först till Ghana för att efteråt anta utmaningen att minska utsläppen till två ton per person. Den resan är alltså inte inräknad, säger Camilla Johansson, projektledare för UR:s nya serie ”Zero Impact”.

– Hela tanken att skicka familjen på utlandsresa är att de själva ska uppleva hur klimatpåverkan ser ut i andra delar av världen, tillägger Camilla Johansson.

Men Staffan Lindberg köper inte det argumentet.

– Vill man veta hur barn har det på soptippar i Ghana så finns det internet, säger Staffan Lindberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.